“…prietenia noastră va trece proba timpului. Atât timp cât mergeți pe lungul drum al democrației, America vă va fi alături”

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington: „Una dintre cele mai luminoase figuri ale diplomației americane pe pământ românesc este Alfred Moses. La invitația sa, am avut bucuria sinceră să petrec o după-amiază în casa sa din Washington DC, alături de primul meu colaborator, Cristian Gaginsky. Fost Ambasador al SUA la București (1994-1997), avocat de succes (cu studii la Princeton și Georgetown) și activ militant al comunității evreiești (fost președinte al Comitetului Evreiesc American, unde a activat decenii la rând, acum fiind președinte onorific) din SUA, ajuns astăzi la vârsta senectuții, Moses are o viața de roman pe care o istorisește senin și cu detalii siropoase.

Din momentul în care a părăsit postul de la București, specializarea sa a devenit elogiul de departe al României, făcut cu deferență, abilitate și afecțiune. A pășit prima dată în România în 1976, într-un București gri și care abandonase orice speranță de a se alătura valorilor civilizației transatlantice.

În anii următori, Moses și-a început cariera în administrație. A lucrat la Casa Albă în ultimul an de mandat al Președintelui Jimmy Carter, fiind consilier special al președintelui privind problemele evreiești. După ce a părăsit postul de la București, a fost reprezentantul special al președintelui SUA în Cipru (poziție în care l-a succedat pe Richard Holbrooke), apoi a devenit președinte la UN Watch. Este un fin cunoscător al politicii americane lucrând direct cu patru administrații (Carter, Reagan, Bush, Clinton); a rămas mereu conectat la decidenții importanți de la Washington, care îl frecventează și îi cer sfatul.În anii săi de mandat ca ambasador, Moses a impulsionat investițiile americane, a fost un neobosit suporter al aproprierii celor două administrații și a promovat mereu România ca pe o destinație de viitor a fostei jumătăți de Europă care ieșise de sub Cortina de Fier. Nu a rămas un martor al istoriei, ci a fost, așa cum s-a descris în memoriile sale (traduse în limba română la Editura Art sub titlul atât de sugestiv: ”Jurnal de București.

Drumul României de la întuneric la lumină”), un contribuitor la clădirea României democratice.Îi datorăm lui Alfred Moses dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale dintre România și SUA și, mai ales, formatul de cooperare special – Parteneriatul strategic – pe care l-a avansat către administrația Clinton-Albright.

În 1997, când s-au pus bazele acestei asocieri bilaterale, formula nu avea nici pe departe rezonanța pe care o are astăzi. Președintele Clinton, a cărui venire la București a marcat debutul acestui parteneriat și a cărui vizită a fost pregătită de Moses, avea să rostească cu dreptate: “…prietenia noastră va trece proba timpului. Atât timp cât mergeți pe lungul drum al democrației, America vă va fi alături”.