Situație critică în Moldova, după ce… două baraje piscicole administrate de terți au cedat!

Iată ce informații transmit repreprezentanții Companiei Apele Române:

-Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenurile agricole;

-în zona UAT Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările noastre din aval: Liești 1 si Liești 2.

Pagubele potențiale vor fi produse în zona terenurilor agricole.

Inundații-fulger de peste 150 l/mp s-au produs în mai puțin de 24 ore în mai multe localități din județele Galați și Vaslui.

Județul Galați (localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele, Cuca) este cel mai afectat din cauza viiturilor puternice produse în cursul nopții trecute.

Cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat la stațiile hidrometrice:

-Cãrja, județul Vaslui – 165,8 l/mp;

-Gănești, județul Galați – 148,1l/mp.

Din informațiile primite de la Apele Române Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, râul Geru a depășit cota de pericol cu 30 cm, mai multe gospodării și anexe fiind afectate în localitatea Cudalbi, din județul Galați. De asemenea, râul Suhu a ieșit din albie în zona pieței din localitatea Pechea, afectând gospodării și anexe.

Aici, utilajele noastre execută anual, pe râurile Suhu și Geru, lucrări de lărgire a albei, însă zona este situată pe harta de hazard la inundații, fiind așadar inundabilă (situată în zona de risc pentru inundații care au probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani).

Înainte de producerea viiturii, utilajele acționau pe sectorul Izvoarele-Pechea pe râul Suhu, însă albia nu poate prelua surplusul de apă de peste 100-150 l/mp.

Precipitațiile record produse în zonă sunt comparabile cu evenimentele din 2013. Cantitățile de precipitații căzute pot produce inundații cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani.

Zonele Cudalbi de pe râul Geru și Pechea de pe râul Suhu se află, conform hărților de hazard la inundații, în zonele de risc ridicat pentru inundații cu probabilitate de revenire de o dată la 100 de ani. Însă acestea se pot produce mult mai repede. În cazul de față, este vorba despre o revenire după 11 ani.

Echipele noastre sunt în teren, dar intervenția în zonele afectate de inundații din județul Galați nu este încă posibilă.

Personalul de intervenție a fost suplimentat.

Utilajele și motopompele de capacitate mare au fost aduse la fața locului și vor fi folosite pentru asigurarea scurgerii în zona podurilor și podețelor.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD ROȘU hidrologic valabil pana astăzi la ora 14.00.

Pe râurile din bazinele hidrografice:

-Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului din aval de stația hidrometrică Lungoci (județul Galați);

-Prut – afluenții aferenți sectorului din aval de confluența cu râul Elan (județele Galați și Vaslui) se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Recomandăm ca populația să nu circule în zonele afectate de inundații și să respecte cu strictețe indicațiile autorităților responsabile.

foto: Râul Perișani, afluentul râului Suhu, comuna Corni, județul Galați