Ultimii doi ani au fost ani ai schimbării cu forța pentru mediul de business, evenimentele care au afectat mediul de afaceri venind unul după celălalt. Lock down și pandemie, mai apoi război la graniță și criză energetică. Toate elementele care pot destabiliza un antreprenor care are nevoie de claritate și echilibru pentru a evolua.

Am invitat-o pe Aida Ivan– psihoterapeut, trainer și antreprenor – să se prezinte și să ne ajute să înțelegem cu brain mapping și neurofeedback susțin antreprenori pentru performanță.

Cel mai bine, vă redăm, în scris, conversația cu Aida Ivan.

***

Corina Ștefan: Nu te întreb cine ești, mai degrabă, te întreb cum te-ai prezenta tu, Aida Ivan?

Aida Ivan: Sunt un om obișnuit, un om ce iubește oamenii. Sunt un om curios iar cel mai mult mă fascinează natura umană, multiplele fațete ale psihicului, creierul și felul în care îl putem cunoaște și folosi pentru o viață frumoasă.

CS: Cum ai ales psihologia ca studiu, mai apoi psihoterapia drept carieră? Știu informații din casă că ai o poveste frumoasă de spus.

AI: Inițial trebuia sa fie Neurochirurgie :). Apoi am renunțat la asta ( erau alte vremuri, când era foarte greu pentru o femeie sa urmeze aceasta cariera). După ASE si o cariera in jurnalism m-am întors la ceea ce îmi plăcea mie cel mai mult: să cunosc și să ajut oamenii. Si, dacă nu o mai puteam face cu bisturiul, o puteam face folosind cuvintele. Așa am ajuns la psihologie. Toată viața este psihologie.

CS: Psihoterapeuții buni sunt în continuă formare. Spune-ne despre specializările tale, care sunt  și descrie pentru noi în ce constau, te rog.

AI: Am o formare in psihoterapie cognitiv comportamentală, una în consiliere existențială și una în hipnoza clinică și ericksoniană. Toate au în centrul atenției existența umana- prin cea cognitiv comportamentala lucrăm la nivelul gândurilor și al acțiunilor noastre. Psihoterapia existențială are ca teme principale moartea, izolarea, libertatea și sensul vieții. De fapt, acestea stau la baza vieții noastre psihice. Iar hipnoza vine ca o completare a celor 2 prin utilizarea sugestiilor terapeutice pentru accesarea și modificarea anumitor imagini, a percepției asupra unor evenimente traumatizante.

CS: Îmbini psihoterapia cu tehnologia. E un act de normalitate sau de curaj?

AI: Nu mă pricep deloc la tehnologie și nici nu pot spune că o iubesc prea tare :). Însă am descoperit că o pot folosi în beneficiul oamenilor. Așadar, am învățat cum o pot combina cu psihoterapia pentru a obține efecte profunde și de durată. Creierul este suportul fiziologic al psihicului. Avem nevoie ca ambele sa lucreze eficient.

Și da, cred că ar trebui sa fie un act de normalitate, mai ales acum, când tehnologia ne influențează atât de mult viața. Măcar sa o folosim în beneficiul nostru.

CS: Sunt oamenii curioși să afle cum funcționează creierul lor?

Aida Ivan: Da, categoric. Majoritatea oamenilor vor să afle cum și ce se întâmplă în creierul lor, găsind astfel explicații pentru anumite afecțiuni sau comportamente.

Noi facem brain mapping în București. Și ai fi surprinsă câți clienți vin din curiozitate, să vadă cum funcționează creierul lor. Și nu vin doar din București, iar interesul lor mă bucură.

CS: Ce ar trebui să știe clienții despre neurofeedback sau brain mapping?

AI: Brain mapping -ul sau cartografierea creierului este o metoda de a evalua și de a diagnostica activitatea electrica a creierului. În funcție de aceasta, vom ști ce putem face in continuare, ce terapie este potrivită pentru fiecare persoană.

Neurofeedback-ul este o formă de terapie/ antrenament al creierului. Pe baza evaluării decidem ce protocoale sunt potrivite, găsim frecventa optima de antrenament și eventualele forme alternative de terapie ce pot completa planul terapeutic.

CS: Vin oameni la terapie și pentru a evolua, nu doar pentru că îi doare?

AI: Da, absolut. Mai ales tinerii. A merge la psiholog este din ce in ce mai puțin „rușinos” :). Oamenii vin pentru a se cunoaște mai bine, pentru a deveni ei înșiși ( și nu clone fidele ale altora). Iar acest lucru mă bucură enorm.

CS: Ce le-ai spune, prietenește, cititorilor Bucureștii Vechi și Noi?

AI: Le-aș dori să aibă curajul sa fie fericiți, să își trăiască viața pe care și-o doresc și să își găsească și urmeze drumul lor. Le-aș dori sa fie înțelepți și să folosească tot ce există în beneficiul lor, să ajungă să țină atât de mult la ei și la viața lor încât să facă doar ceea ce le face bine pentru a-și putea păstra sănătatea fizică și mentală.

Mulțumim, Aida Ivan!

Iar voi, dragi cititori Bucureștii vechi și Noi, știm că aveți preocupări diferite și interese variate. Dacă vă doriți să știți cum funcționează creierul vostru sau doriți să îmbunătățiți performanța prin neurofeedback, găsiți echipa clinicii Aida Ivan în București,  Calea Victoriei Nr. 128 A. Sunați înainte pentru o programare, fiindcă interesul este mare.