Una dintre cele mai simple investigatii care masoara gradul de pierdere a auzului este audiograma. Acest test auditiv dureaza cateva minute, nu este o procedura invaziva si nici nu provoaca durere sau disconfort. Pacientul este expus la auditia unor sunete, prezentate la intensitati si diferite frecvente.

Prin testarea cu ajutorul castilor sau a difuzoarelor, se investigheaza asa-numita „conducere aeriana”, care urmareste traseul sunetului din conductul auditiv, urechea medie si urechea interna. Specialistii urmaresc modul in care sistemul auditiv raspunde la sunet, diagnosticand astfel gradul de hipoacuzie. Poti face aceasta analiza gratuit, in cadrul unuia dintre cele mai prestigioase centre de protezare auditiva din Romania.

Care sunt primele semne care indica problemele cu auzul

Hipoacuzia este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei, nu doar la categoria varstnicilor. Pierderea auzului face parte din procesul natural de imbatranire, dar exista si alte cauze care o pot instala. Accidentele, alte afectiuni, expunerea la diverse medicamente sau substante chimice, precum si la zgomot excesiv – pot cauza pierderi severe de auz. Exista semne timpurii care semnaleaza hipoacuzia, extrem de usor de identificat. De exemplu: ai dificultati de a intelege ceea ce vorbesc oamenii si tendinta de a-i pune sa repete, pentru a putea percepe mesajul transmis. Sunt tot mai frecvente cazurile in care nu auzi soneria de la intrare sau telefonul cand suna. Nu percepi deloc vocea soptita si ai senzatia ca oamenii mormaie. Simti nevoia sa cresti volumul sunetului de la televizor, desi toti ceilalti din jurul tau aud mesajele tranmise.

Consultul specialistului este esential inca din faza timpurie a bolii

Daca ai identificat semnele descrise mai sus, programeaza-te pentru un consult. Nu ai niciun motiv sa lasi boala sa se agraveze. Hipoacuzia este o afectiune care evolueaza pe grade, de la un nivel usor (faza timpurie a bolii) la un nivel profund (cel mai avansat stadiu), in cazurile in care nu se iau masuri pentru a stopa aceasta evolutie nefasta. Exista doua mari tipuri de analize medicale, recomandate de specialisti: audiograma si timpanograma. Aceste investigatii sunt relativ simple, nu provoaca durere si disconfort si, in anumite centre, sunt chiar gratuite. Testele auditive realizate sub indrumarea expertilor sunt absolut esentiale pentru diagnosticarea corecta si gasirea unor solutii care sa corecteze auzul. Odata cu evolutia tehnologiei, au aparut metode de ultima generatie prin care aceste probleme se pot rezolva timpuriu.

Rezultatul audiogramei este un grafic ce arata gradul de pierdere a auzului

Graficul pe care il vei primi dupa realizarea audiogramei se interpreteaza de catre specialisti. Daca esti curios cce inseaamna totusi semnele marcate pe imagine, iata cateva informatii. Semnul „O” este folosit pentru a reprezenta rezultatele pentru urechea dreapta, in timp ce „X” este utilizat pentru a reprezenta rezultatele pentru urechea stanga. De regula, exista si o legenda a audiogramei, care te ajuta sa intelegi ce simbolizeaza diferitele simboluri descrise pe hartie. Zona umbrita reliefeaza gama de tonalitate si sunet pentru sunetele de vorbire. In centrele de protezare auditiva, investigatiile sunt realizate si interpretate de specialisti, ce te vor diagnostica si iti vor propune un plan pentru viitor. Vei merge periodic la consult.

Poti face audiograma gratuit la WeSound, unul dintre cele mai mari centre de protezare auditiva

WeSound este locul ideal, care aduce impreuna cei mai buni specialisti din domeniu. Acest centru vine in intampinarea nevoilor pacientilor, ajutandu-i sa isi recapete auzul si bucuria de a trai. Daca vrei sa vezi mai multe detalii despre acest centru de protezare auditiva, acceseaza WeSound.ro la distanta de un click. 

Date de contact:

Tel: +4031/4205378

E-mail:  office@wesound.ro