Nevoia de ingineri a crescut destul de mult în ultimii ani, astfel că România va avea nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani, în opinia prof Mihnea Costoiu- rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB).

Dintre aceştia, de pe băncile Politehnicii din Bucureşti ies circa 3.700 de ingineri pe an, la ciclul de licenţă, iar celelalte universităţi produc circa 8.000 pe an cumulat.

”Astăzi, ultimele studii, cele de dinainte de pandemia de COVID-19, arată că necesarul pieţei este de 600.000 de ingineri, noi producem circa 3.700 pe an, aceasta este diferenţa. În următorii 10 ani, mergând cu turaţie maximă, universitatea poate acoperi circa 40.000 din aceştia şi suntem cel mai mare furnizor de forţă de muncă din România în acest moment. Celelalte universităţi din centrele universitare mari produc circa 8.000 toate”, a declarat deunăzi, Mihnea Costoiu în cadrul unei conferinţe de presă.

”Dinspre companii, ştiinţa materialelor este extrem de căutată, chimia la fel, zona de inginerie din industria alimentară şi a agriculturii. (…) Suntem in o criză majoră de forţă de muncă, o criză majoră demografică care a generat o criză de forţă de muncă. Suntem în o presiune extraordinară. Companiile vin şi solicită insistent ingineri pentru perioada următoare. Circa 200.000 de ingineri şi 20.000 de medici au părăsit ţara după 1989. Este un exod care continuă. Ceea ce este de subliniat că în acest moment continuă exodul inginerilor buni, a celor care fac performanţă”, a explicat profesorul.

foto: ziare.com