Hubert Thuma, 𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗲le 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝗲𝗮𝗻 𝗜𝗹𝗳𝗼𝘃: Cum e mai bine? Șomer cu diplomă de facultate sau meseriaș capabil să se întrețină singur, din salariu? Colegii mei au fost zilele acestea în județ, să discute cu părinții elevilor de clasa a opta despre învățământul dual.

Dualul este o formă de învățământ dedicată absolvenților de gimnaziu, organizată doar în parteneriat cu operatori economici.

IMPORTANT: Cursurile durează trei ani, timp în care companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională.

Unii părinți s-au simțit jigniți atunci când colegii mei le-au povestit de dual și specializările oferite: recepționer-distribuitor, cofetar-patiser, lucrător în turism, lucrător comercial, mecanic auto. Unul dintre ei ne-a spus clar că nu acceptă ca fiul său să se murdărească pe mâini de vaselină. Vrea altceva pentru el. Dar cum rămâne cu ce vrea copilul și cu ce poate să facă? Nu toți sunt aplecați spre studiu, unii sunt pricepuți la lucrul cu mâinile și chiar au talent la asta.

Învățământul dual dă copiilor șansa la un loc de muncă, de la 17 ani. Adică după cei trei ani de studiu. Și, cine vrea să meargă la facultate, o poate face după ce obține diploma profesională. Diferența este că, pe timpul studiilor superioare ar putea avea și o slujbă, în domeniul în care a obținut calificarea.

Liceele ,,Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla, Liceul ,,Cezar Nicolau” din Brănești, Liceul ,,Mihail Kogălniceanu” din Snagov, Liceul ,,Barbu A. Știrbey” din Buftea își așteaptă elevii la dual, de la toamnă. Cererile de înscriere se depun la secretariatele gimnaziilor, în perioadele 4-8 iulie 2022, 26-28 iulie 2022.

foto: ziare.com