București este, în aceste zile, capitala Marinelor Militare din Europa. În organizarea impecabilă a Forțelor Navale Române, 25 de șefi ai forțelor navale din țări europene membre ale UE și/sau NATO s-au reunit pentru a căuta noi modalități de dezvoltare a cooperării în contextul provocărilor actuale de securitate din spațiul maritim.

„Împreună cu ministrul Apărării Naționale, domnul Vasile Dîncu, am transmis colegilor marinari, în cadrul întâlnirii pe care am avut-o astăzi, că avem o mare responsabilitate atât pentru prevenirea escaladării conflictului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, cât și pentru îmbunătățirea climatului general de securitate. Solidaritatea, cooperarea și încrederea reciprocă reprezintă aspecte cheie, inclusiv pentru înțelegerea și utilizarea puterii maritime doar într-o manieră pozitivă.

„Cine controlează valurile controlează lumea” („Whoever rules the waves rules the world.”) spunea, acum o sută de ani, strategul naval Alfred Mahan, referindu-se la puterea globală pe care o obțineau statele care aveau forțe maritime importante. În prezent controlul căilor maritime trebuie să asigure un spațiu de navigație sigur care să aducă prosperitate tuturor celor care îl folosesc. În acest sens, reuniunea de la București reprezintă un efort al Marinelor Militare din Europa pentru un acvator global deschis prosperității tuturor țărilor riverane”, a decalarat Daniel Petrecu, Șeful Statului Major al Apărării.