O SITUAȚIE DE-A DREPTUL ALARMANTĂ: Statisticile arată că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă. În prima jumătate a acestui an au avut loc 11.896 de infracţiuni din sfera violenţei domestice, au fost emise de poliţişti 3.616 ordine de protecţie provizorii şi 3.520 ordine de protecţie emise de către instanţele de judecată. Din cele 38.445 de fapte de violenţă în familie sesizate la poliţie în 2018, în instanţă au ajuns doar 3,5%, în scădere faţă de anul 2017 (sursa: comunicat transmis de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor).

Zeci de femei, dar şi copii şi bărbaţi, au luat parte, în cursul după amiezii de sâmbătă a o acțiune de amploare- anume marşul intitulat ”Împreună pentru siguranţa femeilor”.
Prin evenimentul care anul acesta s-a desfăşurat pentru prima oară și la Iaşi, organizatorii au dorit să atragă atenţia asupra faptului că femeile sunt descurajate să raporteze situaţiile de violenţă domestică, crae pot marca victimele pentru toată viața.
„Suntem aici pentru a trage un semnal de alarmă atât ieşenilor cât şi celor care locuiesc în zona Moldovei că violenţa nu trebuie tolerată sub nicio formă. Vrem să atragem atenţia că femeile sunt victime ale violenţei domestice, că în Iaşi s-a raportat cel mai mare număr de cazuri de violenţă domestică. Vrem să cerem autorităţilor să îşi facă treaba, iar celor care fac parte din acest proces să protejeze şi să creadă femeile. De aceea ‘Credeţi-ne!’ este sloganul sub care se desfăşoară acest marş de la Iaşi, dar și la Bucureşti, Timişoara şi Cluj. Vrem ca aceste femei să fie crezute, să fie încurajate să facă plângeri, să nu fie discriminate sau chiar împiedicate în a-şi spune suferinţele şi traumele prin care au trecut”, a spus Daniela Mitrofan, citată de dcnews.ro.
La miting au luat parte nu doar femei care au fost abuzate fizic sau psihic de soţi sau părinţi, sau cupluri care formează familii fericite.
Femeile au nevoie de sprijin pentru a-şi căpăta încrederea necesară pentru a putea ieşi din relaţiile abuzive sau pentru a reclama situaţiile de hărţuire ori viol.
La fel, și copiii care, adesea, ori sunt abandonați, ori cad pradă unor fapte de cruzime greu de imaginat.
Ar fi bine să luăm în seamă astfel de evenimente, astfel de semnale. Nu doar la nivelul autorităților, ci noi, fiecare în parte.

O SITUAȚIE DE-A DREPTUL ALARMANTĂ: Statisticile arată că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă.

foto: ziare.com