Polițiștii de la Transporturi Feroviare continuă acțiunile, la nivel național, pentru siguranța cetățenilor care călătoresc și pentru limitarea creșterii numărului de infectări în rândul acestora, ca urmare a pandemiei SARS COV-2. Până la jumătatea zilei, a fost verificat, în principal, modul în care sunt respectate normele sanitare, în peste 250 de trenuri de călători și 225 de stații de cale ferată.

La data de 28 octombrie 2020, polițiștii Direcției de  Poliție Transporturi continuă să acționeze la nivel național, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru verificarea modului de aplicare a dispozițiilor legale pentru limitarea creșterii numărului de infectări în rândul populației, ca urmare a pandemiei SARS COV-2.

În cadrul acțiunii, până la jumătatea zilei, a fost verificat, în principal, modul în care sunt respectate normele sanitare, în 225 de stații de cale ferată și 255 de trenuri de călători.

Polițiștii au legitimat 1.120 de persoane, au depistat 2 urmăriți, 2 minori lipsiți de supraveghere și au surprins în flagrant delict 2 persoane bănuite de furt.

Au fost aplicate 484 de sancțiuni contravenționale, dintre care 415 la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, au mai fost aplicate și 40 de sancțiuni  la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 10 la H.G. nr. 203/1994 pentru stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele privind transporturile pe căile ferate române și 19 la alte acte normative.

Valoarea amenzilor aplicate este de 120.570 de lei.

În cadrul acțiunii, polițiștii din cadrul structurilor de poliție transporturi sunt sprijiniți de forțe ale Jandarmeriei Române, Poliției Locale și reprezentanți CFR Călători.

CFR Călători face apel la călători să NU urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizații.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizații și pentru a putea fi, astfel, dimensionată cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, polițiștii recomandă tuturor călătorilor procurarea biletelor din timp.

IMPORTANT: Este important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare.

Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor CFR Călatori este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.

Polițiștii rămân la datorie, pentru siguranța cetățenilor și vom aplica în continuare legea, în toate situațiile în care se impune luarea măsurilor legale.

Exemple:

Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov – Secția Județeană de Poliție Transporturi Alba au fost sesizați, în stația de cale ferată Teiuș, de un bărbat, despre faptul că, în timp ce se afla la o terasă a unui bar, i-ar fi fost sustras telefonul mobil.

La scurt timp, au fost depistate cele 2 persoane bănuite, cu vârste de 55 și 20 de ani.

Prejudiciul a fost în totalitate recuperat. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj Napoca – Biroul Județean de Poliție Transporturi Satu Mare, au depistat, în Stația CFR Satu Mare, 2 minori, de 14 și 11 ani, dați dispăruți, după ce ar fi plecat voluntar de la domiciliu.

Minorii, care călătoriseră cu un tren pe relația Timișoara – Satu Mare, nu au fost victime ale vreunei infracțiuni.