Un număr semnificativ de unități sanitare care desfășoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană au fost acreditate în perioada 2013 – 2014, pentru o perioadă de 5 ani. Astfel, 57 de unități sanitare din cele 74 acreditate necesita reacreditarea.

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat astăzi, în ședința de Guvern, o Ordonanță de Urgență care prevede acordarea acreditării temporare pentru cele 57 de unități. Astfel, se creează cadrul legal pentru ca aceste unități să își desfășoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, pâna la obținerea unei noi acreditări.

„Consider absolut necesară reacreditarea periodică a unităților care desfașoară activități de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, pentru siguranța pacienților. În același timp, am considerat necesară acordarea unei acreditări temporare pentru ca activitatea de transplant să nu aibă de suferit. Întregul proces de evaluare poate dura până la 60 de zile, iar unitățile sanitare au primit informarea din partea Agenției Naționale de Transplant referitoare la înnoirea acreditării. Unele spitale au depus dosarele, altele au fost deja reacreditate, precum centrul din Târgu Mureș. Fac un apel ca unitățile sanitare să grăbească procedurile necesare reacreditării, astfel încât să fie asigurată buna desfășurare a activităţilor în aceste unități”, a declarat Sorina Pintea (foto), ministrul Sănătății.