”Dacă sucurile românești ar fi un band muzical în vogă, Ci-Co ar fi solistul vocal. La tobe ar sta Brifcor, chitaristii ar fi Bem-Bem și Quic-Cola, la clape ar sta Lămâița, dar vocea inconfundabilă a formației ar fi fost, fără doar și poate, Ci-Co. Producţia de sucuri a fost poate cea mai de succes industrie din România comunistă. Culmea e că ideea nu i-a venit lui Nicolae Ceaușescu, ci fratelului lui, Ion, care, în anii ’60, a calculat și a spus: „ne trebuie 70 de fabrici de conserve, fiecare cu o secție de sucuri, pentru că nu vreau să aruncăm nimic din producția de legume și fructe”.

Zis și făcut. În doar cinci ani! Până în 1980, gama de sucuri românești conținea o droaie de branduri: Aurora, Bem Bem, Brifcor, Ci-co, Citron, Deit, Hebe, Frucola, Quic-Cola, Lămâiţa, Pepsi, Rocola, Sintonic, Socata, Zmeurata. Erau sucuri bune, fără chimicale nocive. Sucurile concentrate se produceau la Institutul pentru Produse Horticole București, de unde plecau la cele 70 de fabrici, care îl transformau în suc, îl îmbuteliau și îl vindeau. Ci-Co vine de la Citrice Cola. Era delicios și costa doar un leu. Era un suc pe care și-l permitea oricine. Se făcea în două variante: cu concentrat de portocale adus din Grecia, care avea o aromă pregnantă de coajă de portocală, și unul cu concentrat adus din Israel, care avea gustul perfect de portocală. Expira în 7 zile, pentru că era sută la sută natural. Ci-Co s-a produs, din 1970, la IPA (Intreprinderea de Produse Alimentare) București, care avea șase fabrici în București. La cinci dintre ele sticlele se spălau cu o perie de sârmă și se turna sucul în ele cu pâlnia, iar capacul sticlei se punea la o presă acționată cu piciorul…”

Un „brand”, o amintire… era bucuria copilăriei de altădată, tot mai… rară în ultimii ani dinainteaanului de grație 1989. Ajunsese să se dea „pe sub mână” la baruri și terase, și cel mai adesea se mai găsea,printr-un noroc,pe la mare, la restaurantele hotelurilor sau ale camping-urilor ori sus, pe la cabanele de a munte… O, și ce minune era să mergi la ziua colegului de bancă și să te servească, la tort, numai la tort, cu un pahar de Ci-co sau Quic-Cola…
Sursă documentare: https://muzeulbrandurilor.ro/…/expozitia-sucurilor-ci-co
foto: Facebook