Prima semnificaţie a zilei de 9 Mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.

La 9 mai 1945 a fost semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Pornind de la acest imbold, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene”.

Cel mai frumos și mai… CORECT mesaj, azi, în ceas de sărbătoare, din partea Ministerului Apărării Naționale. Pentru că da, până să fie ziua Europei, azi, temelie ceremoniilor, nouă, celor de aici, ne e ZIUA INDEPENDENȚEI… și marile fapte ale înaintașilor…

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă împreună cu ministrul Apărării Nașionale, veterani de război și numeroși oficiali au participat astăzi, 9 mai, la Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Bucureşti, la Ceremonia militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori, cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene.

Foto: Cristian Dobre