Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta care prevede finantarea cu 7,5 miliarde lei a intreprinderilor mici si mijlocii din constructii, din agricultura, din zona de productie si de intermediere, a anuntat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

„Astăzi am obținut aprobarea Guvernului României pentru cel mai puternic pachet de măsuri de sprijinire a economiei românești: 7,5 miliarde de lei pentru întreprinderi mici și mijlocii din construcții, agricultură, sectorul de producție, dar și din zona de intermediere. Alături de cele 10 miliarde de lei alocate deja prin programul IMM INVEST și de alte 1,5 miliarde de lei reprezentând finanțările prin programul Noua Casă, ne-am îndeplinit obiectivul de a oferi firmelor românești un prim suport vital pentru a trece prin această perioadă dificilă. Cele 19 de miliarde de lei cu care susținem economia în primul trimestru sunt doar începutul. Vom continua să luăm măsuri pentru a proteja populația și companiile locale de efectele războiului din Ucraina și de criza energetică manifestată la nivel european. Vom investi masiv în companiile românești, fiindcă viziunea, priceperea și curajul antreprenorilor noștri reprezintă combustibilul cu care economia țării va reveni pe calea prosperității”, a scris pe facebook ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Un alt program cuprins in OUG este programul Innovation, care vine cu sprijin pentru companiile romanesti care vor sa acceada pe pietele externe, sprijin pentru export, dar si „pentru ceea ce inseamna transpunerea inventiilor si brevetelor in implementare, trecerea la implementarea inventiilor din Romania”.

Ministerul Finantelor a explicat ca va implementa aceste programe sub forma de scheme de ajutor de stat in baza carora se vor acorda garantii si granturi, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii SA-IFN, Fondul Roman de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN. Ajutorul de stat acopera maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investitii si/sau pentru sustinerea activitatii curente, precum si un grant compus din o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, comisioane de administrare si de risc si partial costul aferent dobanzilor. Programul IMM Prod asigura lichiditatile si finantarea investitiilor realizate de catre IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbana. Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un numar de 2.550 de beneficiari.