Întreținerea regulată și corectă asu camioanelor este importantă pe tot parcursul anului, dar mai ales în perioada de iarnă, moment în care acestea au nevoie de o atenție specială. Vremea rece poate crea probleme, scăderile rapide de temperatură pot cauza motorului și altor componente.

Îți recomandăm ca înainte de începerea perioadei de iarna să faceți o vizita într-un service auto pentru a face o verificare și o pregătire completă. În cazul în care unele componente prezintă neîncredere sau care ar putea crea disconfort, aceștia îți vor recomanda soluții pentru a evita eventualele probleme în perioada ce urmează.

Pentru a te ajuta în pregătirea noului sezon, îți punem la dispoziție următoarele sfaturi pe care sperăm că le vei lua în considerare.

1.  Verificarea anvelopelor și presiunea acestora

În primul rând, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă nu cred că mai intră în discuție. În alegerea cauciucurilor de iarnă aveți în vedere drumurile pe care urmează să circulați, manevrabilitatea, frânarea și alte detalii ce țin de performanța acestora. Vă recomandăm să căutați website-uri de specialitate sau canale de YouTube în care se fac review-uri.

Un alt detaliu important este alegerea unui singur model de anvelope pentru toate roțile. În caz contrar pot apărea disconforturi în ceea ce privește manevrabilitatea sau uzură pieselor.

2. Verificarea bateriei

Una dintre cele mai problematice componente odată cu începerea sezonului rece este bateria. Este important ca aceasta să fie păstrată într-o stare complet încărcată și bornele curate, pentru a evita pierderile de tensiune. Este recomandată vizita în service auto pentru a supune bateria unor teste cu ajutorul echipamentelor profesionale.

3. Verificarea stergatoarelor și lichidului de parbriz

Pentru a evita problemele atunci când îți dorești dezghețarea parbrizului sau curățarea eficientă a acestuia când vremea este nefavorabilă în perioadele de iarnă, verifică stergatoarele astfel încât să nu fie uzate. Pe lângă, ai în vedere alegerea unui lichid de parbriz pe bază de alcool, special pentru iarnă, acesta este de obicei de culoare albastra, iar pe eticheta este notată temperatura de congelare.

4. Lanțurile antiderapante

Foarte importante, dotarea cu lanțurile antiderapante este absolut necesară. Nu uita să adaugi în inventarul tău și accesorii, cum ar fi lopată pentru zăpadă, mănuși de protecție, racletă de gheață, soluții de dezghețare etc.

5. Verificarea caroseriei

Temperaturile scăzute, înghețul, umiditatea și stropii de sare de pe drumuri pot afecta stratul exterior al camionului. Se recomandă periodic curățarea acesteia, protejarea suprafețelor de metal și înlocuirea componentelor deteriorate. În condițiile de umezeală și îngheț, există un risc imens în extinderea crăpăturilor din parbriz. Este recomandată aplicarea unor tratamente anti-îngheț asupra încuietorilor și chederelor, folosind spray-uri pentru dezghețat.

6. Verificarea sistemului de încălzire auxiliar

Este absolut necesară verificarea sistemului de încălzire auxiliar și înlocuirea eventualelor piese defecte pentru a nu apărea eventuale probleme neașteptate ce pot crea disconforturi imense în cazul în care camionul se află pe traseu.

7. Verificarea sistemului de frânare

Existența unor defecțiuni ale sistemului de frânare poate crea probleme în orice perioadă a anului, de aceea este absolut necesară verificarea acestuia odată cu venirea sezonului rece. O bună funcționare a frânelor îti garantează siguranța ta, dar și a celorlalți participanți la trafic. Ai în vedere verificarea conductelor, lichidelor, etrierilor și plăcuțelor pentru capul de tractor, cât și pentru remorcă.

În concluzie, venirea sezonului rece implică o pregătire complexă asupra mai multor factori pentru a asigura eficiența și performanța camionului tău. Pentru a evita probleme în timpul traseului, mergi într-un service auto pentru verificari și ocupă-te de pregatire cu mult timp înainte de începerea sezonului.