IT, limbaj de programare, Java, Python, HTML, CSS, creare de website-uri, robotică sau inteligență artificială. Ce legătură ar putea avea toate astea cu copilul tău?

Deși pare ciudat să vorbim despre astfel de interese și activități de la o vârstă fragedă, avantajele urmării unui curs de programare pentru copii depășesc de cele mai multe ori așteptările părinților. Este vorba despre asimilarea unor cunoștințe, abilități și soft skills care pun bazele evoluției copilului nu doar către o carieră foarte căutată și bine plătită în piață, dar și spre o dezvoltare personală de succes.

Mulți dintre cei mai renumiți și prosperi oameni din lume din domeniul IT și-au început călătoria în complexa și fascinanta profesie de programatori de la 8-10 ani. Curiozitatea, apetitul pentru învățarea de lucruri noi prin aplicații antrenante, interesul pentru computere, tehnologii sau jocuri sunt adesea trăsăturile copiilor atrași de domeniul IT care devin mai târziu programatori de succes.

Într-o lume a informației tot mai digitalizate, reușita în carieră depinde foarte mult de capacitatea de adaptare la cerințele reale ale pieței, flexibilitate și acumularea unor cunoștințe practice solide care țin pasul cu trendurile fiecărei etape.

Dincolo de asta, iată alte 5 motive pentru care să îți înscrii copilul la un curs de programare:

  1. Dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor

În lumea tehnologiei, informației digitalizate, creării de website-uri și limbajelor de programare este critică abilitatea de a rezolva în mod eficient și structurat probleme complexe, iar această calitate se dezvoltă foarte rapid în rândul copiilor când sunt puși în contextul rezolvării diferitor provocări.

De asemenea, înțelegerea unor concepte abstracte, abordarea logică, gândirea analitică și privirea unei probleme din mai multe unghiuri reprezintă skill-uri pe care copilul le integrează treptat în cadrul unui curs de programare.

  • Dezvoltarea perseverenței

Este binecunoscut faptul că lucrul cu coduri și limbaje de programare presupune și foarte multe erori, încercări repetate, frustrări și ore întregi petrecute căutând “bug-uri” care împiedică funcționalitatea unui website, a unei aplicații, etc. Tocmai aceste provocări sunt cele ajută un copil să-și antreneze răbdarea, tenacitatea și rezistența la eșecuri. Totodată, fiecare succes, orice rezolvare a unei probleme mai mici sau mai mari, îi crește considerabil nivelul de motivație și încredere.

  • Amplificarea creativității

Când spui IT este mai greu de adăugat și cuvântul creativitate în același context. Dar aceasta este doar o prejudecată. De fapt, programatorii, dezvoltatorii de website-uri, aplicații sau software-uri sunt cei care creează noi lumi, găsesc rezolvări ingenioase pentru probleme complexe și inovează modul în care facem aproape totul. Prin programare, copiii învață să experimenteze punându-și constant întrebarea “Cum ar fi dacă aș încerca asta?”, “Ce s-ar întâmpla dacă aș face acest lucru?”

Cu alte cuvinte, programarea este o modalitate practică de a combina gândirea analitică cu creativitatea.

  • Construirea skill-urilor necesare celor mai căutate și bine plătite joburi

O statistică realizată de The Bureau of Labor Statistic a publicat un raport conform căruia cererea de programatori și dezvoltatori de software-uri este în continuă creștere, trend care va persista și se va amplifica cu până la 21% până în 2028.

Cunoașterea unui limbaj de programare aduce beneficii multiple copilului tău pe viitor chiar și dacă alege să nu devină IT-ist full-time. Cunoștințele practice și abilitățile dobândite pe parcursul a diferite cursuri de programare, dezvoltare de jocuri 2D și 3D, crearea de website-uri, design virtual, programarea inteligenței artificiale, crearea de roboți șamd sunt cele care îl vor vor ajuta să iasă în fața oricărui alt candidat la viitorul job. De ce? Pentru că aceste skill-uri sunt necesare și căutate aproape în orice domeniu.

Stăpânirea unui limbaj sau două de programare va fi un asset care va asigura unui copil mai multă independență și libertate în viitoarele joburi, pentru simplu fapt că în combinație cu orice alt set de abilități, capacitatea de a rezolva problemele tehnice din spatele unui website sau de a crea o pagină folosind HTML și CSS.

  • Dezvoltarea skill-urilor de comunicare și lucru în echipă

Există o prejudecată conform căreia toți IT-iști sunt mai puțin sociabili, introvertiți și nu prea adaptabili în lucrul cu o echipă. Dimpotrivă, pentru a duce la bun sfârșit obiectivele de creștere ale unui business, un dezvoltator web trebuie să comunice strâns cu restul echipei. De exemplu, este necesară cooperarea cu fondatorul afacerii respective, așa încât el este cel care deține viziunea de ansamblu asupra a ceea ce vrea să realizeze cu ajutorul unui website sau a unei aplicații, dar și cu echipa de marketing.

În cadrul cursurilor de programare pentru copii, se încurajează atât rezolvarea independentă a unor task-uri, cât și colaborarea cu cei din grupul de practică, comunicarea și atingerea ca și echipă a unor obiective comune. Dezvoltarea acestor abilități conduce la creșterea capacității de integrare și adaptabilitate în orice mediu, dar și a încrederii de sine.

Dacă argumentele pe care ți le-am prezentat pe parcursul acestui articol te-au convins să îți înscrii copilul (între 6 și 14 ani) la un curs de programare, STEP IT ACADEMY îți pune la dispoziție o varietate de opțiuni în acest sens și lecții demo gratuite online și la sediu. Astfel, înainte să îl înrolezi efectiv într-unul din cursurile pe care le oferim, îl poți aduce la un demo, o lecție practică, pentru a vedea în ce măsura este inspirat, motivat și atras de domeniul IT.

Pentru mai multe informații și înscrieri acceseaza pagina: bucharest.itstep.org