Luni, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a discutat în primul rând despre necesitatea de a combate poluarea cu plastic.

„Am reiterat angajamentul României pentru un instrument legal care să reducă această poluare, iar în acest sens sunt esențiale ultimele pregătiri pe care le facem pentru ca Sistemul de Garanție-Returnare să fie lansat pe 30 noiembrie.

Totodată, trebuie să ne concentrăm asupra produselor din plastic care prezintă cele mai mari provocări și să identificăm soluții eficiente, fie că este vorba de eliminarea, restricționarea sau înlocuirea acestora cu alternative mai prietenoase cu mediul și sănătatea oamenilor.

Pe lângă tema plasticului, am abordat și problemele legate de epurarea apelor uzate, standardele privind emisiile de CO2 de la vehiculele grele și am discutat despre pregătirile pentru Conferința COP 28 la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care se va desfășura la finalul acestui an.

Am subliniat eforturile României în implementarea Directivei privind epurarea apelor uzate, iar în acest sens am precizat că ne așteptăm la continuarea sprijinului pentru țara noastră în ceea ce privește finanțarea infrastructurii de apă și canalizare în viitoarele perioade de programare.

Implicarea noastră în aceste subiecte reprezintă un pas important pe care îl facem în direcția unui viitor mai verde pentru România și pentru Europa”; a declarat ministrul de resort.

 Pe contul său de socializare, Fechet a subliniat: „Mai sunt doar 44 de zile până la punerea în funcțiune a SGR, practic, până la colectarea primului pet, cel mai probabil. Dacă ar fi să mă gândesc care ar fi primul ambalaj din cele șapte miliarde pe an pe care încercăm să le colectăm, sper să fie un pet, pentru că plasticul este cea mai nocivă materie atunci când este gestionată necorespunzător”.

 „Eu cred că sistemul garanție-returnare înseamnă nu doar un angajament politic extrem de concret, înseamnă nu doar un mediu mai curat pentru cetățenii din România, ci va însemna fără îndoială investiții. Efortul financiar extraordinar de mare ce a fost deja făcut și ce urmează a fi făcut în continuare este cel al producătorilor, al comercianților, dar și al statului român, bineînțeles, în limita a 20% din acțiunile companiei Returo.

Totodată, acest sistem înseamnă niște investiții foarte mari care, sper eu, se vor traduce în locuri de muncă, acces la tehnologie și o Românie mai curate”, a mai opinat oficialul.