Căutarea celui mai bun credit de nevoi personale, care să se potrivească situației tale, poate fi destul de dificilă, mai ales dacă trebuie să verifici singur ofertele de la fiecare bancă în parte. Deoarece există multe instituții bancare care îți pot oferi posibilitatea de a accesa un credit de nevoi personale, o idee bună ar fi să explorezi alternativele propuse de fiecare-n parte.

În acest articol ți-am pregătit 4 sfaturi practice, pentru a te ajuta să găsești cel mai ieftin credit de nevoi personale. 

1. Există posibilitatea ca cel mai ieftin credit de nevoi personale să nu-l găsești la banca ta

De cele mai multe ori, când o persoană dorește să acceseze un credit de nevoi personale se adresează imediat băncii la care are deschis contul. Desigur, banca respectivă inspiră încredere, însă s-ar putea să nu aibă cel mai accesibil credit de consum. Primul sfat este să ceri o ofertă de credit și de la o bancă concurentă.

Ofertele de credit sunt personale, ceea ce înseamnă că există condiții de creditare speciale pentru fiecare persoană în parte. Ratele, comisioanele și dobânzile percepute diferă de la o bancă la alta, și doar prin cercetare poți să le afli pe toate.

Pentru a solicita o ofertă de creditare poți să mergi direct la banca respectivă. Însă, pentru a fi mai eficient, poți intra pe site-ul băncii și să completezi acolo o cerere de împrumut, iar în scurt timp vei primi toate detaliile.

2. Compară întotdeauna creditele pe baza dobânzii anuale efective

După ce ai în față câteva oferte la creditul de nevoi personale este timpul să parcurgi cu atenție condițiile fiecăreia. Ar trebui să acorzi o atenție deosebită dobânzii anuale efective (DAE), precum și a celorlalte costuri ale împrumutului.  

Multe persoană acordă o atenție deosebită dobânzii nominale, adică rata convenită și plătită efectiv. In prezent, aceste rate ale dobânzilor la creditele de nevoi personale variază între 6 și 10%. Cu toate acestea, o rata a dobânzii mai mică nu înseamnă că acel credit este mai ieftin. În schimb, ar trebui să fii atent la dobânda anuală efectivă.

DAE se regăsește sub formă procentuală și reprezintă costul total al unui credit. Mai simplu spus, îmbină totalitatea comisioanelor și a taxelor în procent. Este un indicator excelent pentru a compara două sau mai multe credite.

Principiul e simplu, cu cât DAE este mai mic, cu atât împrumutul este mai ieftin. Însă, ce costuri sunt incluse, mai exact, în DAE?

  • Rata dobânzii
  • Costurile inițiale ce trebuie plătite la primirea împrumutului
  • Toate taxele lunare sau anuale
  • Primele de asigurări de viață sau imobil.  

3. Perioada de creditare nu trebuie să fie prea lungă

Perioada de creditare are un efect semnificativ asupra costului total al împrumutului, deci merită să-i acorzi o atenție deosebită atunci când compari creditele de nevoi personale. O perioadă mai lungă va crește, practic, costul împrumutului, chiar dacă rata lunară va fi mai mică.

Pentru consumator, o rată lunară mai mică poate părea o opțiune mai atractivă, întrucât îi va lăsa mai mulți bani în buzunar pe lună pentru propriile nevoi și dorințe. Pe de altă parte, o rată lunară mai mică lasă loc de economisirea mai multor bani. Cu toate acestea, în momentul în care alegi o rată mai mică, important este să înțelegi efectul perioadei de împrumut asupra costului creditului.

Deși pe termen scurt poate fi o alegere avantajoasă, pe termen lung, alegerea unei perioade de creditare mai mari nu este în beneficiul tău.  

4. Verifică posibilitatea flexibilității condițiilor de creditare sau rambursare

Mai ales în ultimii ani, băncile promovează flexibilitatea condițiilor de creditare la creditele de nevoi personale.

Dacă vrei să te asigură că obții cea mai bună ofertă, important este să discuți cu un angajat al băncii respective și să verifici ce puncte din contract pot fi negociate. Acest lucru va fi foarte benefic pe termen lung.

De asemenea, perioada de grație poate fi discutată înainte de acordarea creditului. Cu toate acestea, trebuie să reții faptul că, în cazul în care depășești perioada de grație, atunci vei suporta costuri destul de ridicate. Prin urmare, perioada de grație trebuie tratată cu mare atenție.

Găsește cel mai ieftin credit de nevoi personale cu Sortter

Sortter este unul dintre cele mai competente platforme de comparare a creditelor din România. Astfel, tu poți să găsești cel mai ieftin credit de nevoi personale doar completând valoarea creditului și perioada de creditare convenabilă ție, apoi calculatorul îți va furniza o serie de instituții financiare pe care le poți accesa.

Verifici la fiecare dobânda percepută, perioada de creditare și valoarea maximă a creditului, apoi decizi care este cea mai bună variantă pentru tine. În plus, poți citi și mai multe informații despre fiecare instituție financiară în parte.

Este simplu, rapid, gratis și la îndemâna tuturor.

(P)