Investitiile Primariei Capitalei in sanatatea mamei si copilului, campaniile de educare si profesionalismul personalului au adus rezultate vizibile: maternitățile administrate de Primaria Capitalei prin ASSMB se afla in topul unitatilor medicale de profil din Bucuresti

Maternitatile Panait Sîrbu, Filantropia, Cantacuzino și Malaxa, administrate de Primaria Capitalei, prin ASSMB, beneficiază de susținere financiară și logistică constanta, pentru ca actul medical să se desfășoare la cele mai înalte standarde.

Astfel, la Maternitatea Filantropia s-a inregistrat, în anul 2018, un număr record de 5.191 de nasteri, comparativ cu 3.840 în 2016. La Maternitatea Panait Sîrbu s-au născut anul trecut 3.804 copii, la Maternitatea Cantacuzino 1.698 de copii și 1.163 la Malaxa.

Deși maternitățile municipalității primesc cazuri cu risc crescut obstetrical și general, rata mortalității neonatale se situează sub 0,5 la mie, cu mult sub media pe țară, care este de 4,7 la mie.

Primarul General, Gabriela Firea: “Programele care se ocupa de sanatatea populatiei au un loc aparte pe agenda mea, inca de la preluarea mandatului, indeosebi cele care tin de sanatatea mamei si a copilului. O comunitate care are grija de copiii si parintii sai este o comunitate echilibrata, iar investitiile substantiale pe care le-am realizat in maternitati se dovedesc a fi benefice.

O arata nemijlocit cifrele pe care aceste unitati le-au inregistrat: cresterea cu 35% a numarului de nasteri, la Filantropia, in anul 2018, indica existenta unor conditii de calitate si o preferinta clara pentru serviciile prestate aici. Maternitățile au beneficiat, anul trecut, de investitii in valoare de circa 3 milioane de euro, bani ultilizati pentru dotarea cu aparatură de ultimă generație, ce le permite să trateze o cazuistică complexă, dificilă, cu patologii deosebite. In plus, personalul a fost suplimentat si a participat la cursuri de comunicare si de formare profesionala”.

Preocuparea Primăriei Capitalei pentru sănătatea mamei și copilului, dar și pentru creșterea natalității, se reflectă si in programele initiate de Primarul General, Gabriela Firea, cum sunt cele privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV 1 si FIV 2), sau cel pentru prezervarea fertilitatii in randul tinerilor diagnosticati cu cancer (Newborn Oncofertilitate).

Totodata, corpul medical din maternități urmareste constant sa contribuie la educatia viitoarelor mame, printre temele de actualitate abordate fiind nasterea pe cale naturală. Este un domeniu in care s-au inregistrat deja progrese, insa are nevoie de sustinere in continuare, avand in vedere ca educația, in general, si educatia pacientilor, in particular, necesita timp pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Campania ”Școala părinților” s-a desfășurat anul trecut în toate cele patru maternități ale municipalității și s-a bucurat de un real succes: cursurile au fost susținute de cadre medicale din secțiile de neonatologie și obstetrică din aceste spitale si au avut ca participanti 2.348 de viitori părinți.

Primăria Capitalei a realizat în anul 2018 investiții importante în maternitățile pe care le administrează prin ASSMB, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ 3 milioane euro.

Astfel, la Maternitatea Filantropia, investițiile în anul 2018, au fost de 5.639.609 lei. Au fost achiziționate, pentru maternitate și secția de neonatologie, 12 incubatoare pentru nou născuți, două mese radiante neonatologie, o instalație de testare a aerului (climatizare cu filtre Hepa), patru sisteme de încălzire și umidificare a circuitelor ventilatorii tip FISHER-PAYKEL, două resuscitatoare neonatale. În plus, s-au efectuat lucrări de renovare, igienizare, înlocuire sau instalare de aer condiționat, astfel că, în saloane, condițiile sunt foarte bune.

La Maternitatea Panait Sîrbu, investițiile s-au situat la valoarea de 3.220.523,18 lei, si au inclus atât achiziții de aparatură, (incubatoare, ventilatoare, monitoare functii vitale,aparat mobil radiologie etc.) cât și lucrări de reparații, renovare și igienizare.

Maternitatea Cantacuzino a beneficiat de investiții de la bugetul municipalității în valoare de două millioane lei. A fost achiziționată aparatură modernă, (paturi ATI, monitoare funcții vitale, mașini de ultimă generație pentru spălat instrumentar, ventilatoare neonatale, lămpi fototerapie, mese de resuscitare complexe, 11 incubatoare cu servocontrol etc.).

La Maternitatea Malaxa s-au făcut investiții în valoare de 2,5 milioane lei. S-au achiziționat incubatoare, mese de resuscitare, lămpi fototerapie, aspiratoare secreții endocavitar etc. Secția de Neonatologie, precum și compartimentele Gravide, Lehuzie și Camera de Gardă Obstetrică-Ginecologie au fost complet renovate.

De asemenea, la nivelul tuturor maternitatilor aflate in administrarea ASSMB au fost suplimentate numărul de paturi de neonatologie si numarul cadrelor medicale, medici și personal medical mediu.

Totodata, pentru a imbunatati calitatea actului medical, conducerile unitatilor medicale au organizat anul trecut cursuri de comunicare, dar și de formare profesională.