Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 88 de ani.

„Nici o călătorie pe drumurile ţării nu poate da, atât de puternic strânse laolaltă, toate regiunile ei şi nu te poate face să înţelegi, uşor şi limpede, ca în Muzeul Satului, chipul întreg al României Mari”, spunea fondatorul lui, profesorul și sociologul Dimitrie Gusti.

Anul acesta Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” sărbătorește venerabila vârstă de 88 de ani, aniversare ce va fi marcată printr-o serie de evenimente, desfășurate în perioada 10-17 mai a.c.

Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 10 Mai (Frumoasă coincidență, de Ziua Independenței și a Monarhiei, la Scena Dumitra, la ora 11.00 și va fi urmată de la ora 13.30, la Sala Gheorghe Focșa, prin vernisajul expoziției „Portul popular de sărbătoare”, unde au fost prezentate peste 150 de piese de port din colecțiile muzeului.

 De la ora 16.00, la Sala de Sticlă,  s-au dezvăluit publicului mai multe despre cultura, tradițiile și obiceiurile din Peru în cadrul expoziției „Taurul itinerant de Pucara-ambasadorul munților peruvieni”, realizată împreună cu Ambasada Peru la București.

11 si 12 mai vor fi zile pline de dans, culoare, muzica, tinerețe și frumusețe. Vizitatorii vor putea asista la spectacole de muzică și dans, la lansări de carte, șezători, ateliere, realizate împreună cu Asociația Piery din Urziceni, Primăria Municipiului Urziceni, Centrul Cultural Urziceni, Primăria Municipiului Hârșova, Casa de Cultură Hârșova. Pe 17 mai, de la ora 14:00, îi vom avea invitați pe renumiții artiști ai „Ansamblului Țara Vrancei”, din Focșani, coordonator Maria Murgoci. În toată perioada 10-17 mai a.c. sunteți așteptați la târgul din curtea muzeului, pe aleile căruia vă vor întâmpina meșteri populari din toată țara, cu nenumărate produse tradiționale și creații artizanale.

Puțini sunt cei care știu că echipele Fundației Culturale Regale, conduse de Dimitrie Gusti, au avut la dispozitie doar 15 zile pentru alegerea casei, alcătuirea studiului, Hotărârea definitivă a Fundaţiei, cumpărarea, împachetarea şi transportul materialului, iar mai apoi, până la deschiderea muzeului, doar o lună pentru reconstrucția caselor și anexelor.

„1936, Martie

Instrucţiuni pentru alcătuirea Muzeului satelor româneşti

Fiecare casă pe care o vom clădi în muzeu va fi dată în seama unui delegat al Fundaţiei, care va priveghea cumpărarea, transportul şi reconstruirea la Bucureşti, fiind responsabil de bunul mers al lucrurilor, atât în privinţa materialului cât şi al muncii lucrătorilor.

Se va lucra după următoarele reguli, în etape succesive, pe care le va hotărî pentru fiecare caz în parte, Fundaţia:

ALEGEREA GOSPODĂRIEI. Delegatul Fundaţiei, odată sosit în regiunea unde a fost trimes, trebuie să aleagă o gospodărie. După caz, Fundaţia i-a indicat mai dinainte dacă are a lege o gospodărie dintr-un anume sat, sau poate căuta în mai multe sate din regiune.

Vom alege acea casă, care satisface următoarele condiţii:

1) Să fie ţărănească. Nu aducem deci case de târgoveţi sau influenţate de stilul orăşenesc.

2) Să fie caracteristică regiunii. Tocmai pentru a avea case de diferite tipuri regionale, se alcătuieşte muzeul. Ca atare, aici trebuie pusă cea mai mare grije.

3) Să fie frumoasă. Muzeul este făcut pentru a fi văzut de foarte multă lume, de la noi sau străini. Nu se cade să dăm drept caracteristic ţărăneşti case care să nu fie modele perfecte de frumuseţe. Nici bordee şi nici case din acelea a căror cumplită sărăcie e încă până astăzi dovada relei stări din vremuri vitrege pentru ţărănime. Dar nici nu este neapărat nevoe de case bogate, case de boernaşi sau de chiaburi. Şi casele mai sărăcuţe sunt uneori cât se poate de elegante şi de bine chibzuite ca înfăţişare şi împărţire de odăi. E vorba numai să le ştim alege.

4) Casele pot fi vechi sau noi. Nu facem aici un muzeu de antichităţi, ci un muzeu sociologic al satului de azi: aducem case aşa cum sunt ele acum. Dacă găsim o casă care să împlinească toate condiţiile mai sus arătate, făcută acum câteva generaţii, cu atât mai bine. O vom aduce pe aceea.

Pentru că este absolut necesar ca toate casele pe care le aducem din atâtea regiuni ale ţării să stea laolaltă în muzeu, fără repetări obositoare, este absolut necesar să începem prin a alege mai multe case satisfăcând condiţiile de mai sus. Alegerea definitivă a uneia din ele, din şirul celor propuse de cel care a făcut ancheta la teren, aparţine Fundaţiei.

ANGAJAREA LUCRĂTORILOR.

Oricâte precauţii am lua, pentru deplina autenticitate este mai bine ca reconstrucţia casei să o facem cu meşteri din sat. Vom întreba deci, cari sunt meşterii de cari avem nevoie: dulgher, sobar, meşter în lucrarea acoperişurilor de stuf, etc. Îi vom căuta şi vom face cu ei târgul: cât vor cere ca să vie să lucreze o lună la Bucureşti, la reconstruirea casei pe care tot ei o vor fi demontat-o la teren.

GĂSIREA GOSPODARILOR CARI VOR LOCUI ÎN CASELE DIN MUZEU.

După cum am spus, casele vor fi locuite. Trebue deci de pe acum să ne gândim să găsim oamenii cari vor veni să le ia în primire la începutul lunei Mai. Principiul ales de Fundaţie a fost acela ca aceşti gospodari să fie aleşi dintre cei cu meserii interesante, conform listei arătate în tabloul general de construcţii. Deci, fiecare va căuta să găsească pe acei meseriaşi cari îi vor fi indicaţi prin instrucţii speciale.

Gospodarii aceştia vor trebui să stea în Bucureşti două luni, cu 2000 de lei pe lună. Vânzarea pe care o vor face cu produsele meseriei lor, este câştigul lor.

CUMPĂRAREA, DEMONTAREA, ÎMPACHETAREA ŞI TRANSPORTUL MATERIALULUI.

Cu delegaţie specială din partea Fundaţiei vom proceda la cumpărarea întreg materialului aprobat. Cumpărarea trebue făcută în bună regulă, căci suntem datori să prezentăm acte justificative pentru toate cheltuielile făcute. Cel mai bine e ca toate actele de cumpărare să fie făcute în prezenţa Căminului Cultural din localitate, sau a primăriei acolo unde nu este cămin.

Vom demonta, apoi, ce este de demontat şi vom împacheta totul în lăzi, pe care le vom transporta la gară şi le vom preda ca obiecte de strămutare pe adresa: Fundaţia Culturală Principele Carol, strada Latină Nr. 8, Bucureşti, pentru Muzeul Satelor Româneşti. Dispoziţiuni ulterioare se vor da apoi cu privire la reconstruirea caselor în Muzeu.

De asemenea, vom da pentru fiecare echipă indicaţiuni speciale la nevoe.

OBSERVAŢIE FINALĂ

Fundaţia s-a obligat să predea întreg Muzeul în ziua de 9 Mai; deci ne rămâne extrem de puţin timp de lucru. Vă rugăm deci să lucraţi cât mai repede şi cât mai corect ca să nu fie nevoe de reveniri la teren. În ziua de 1 Aprilie întreg materialul de construcţie trebue să fie sosit în Bucureşti; ca atare, în aceste 15 zile care ne-au rămas, trebue să facem: alegerea casei, alcătuirea studiului, Hotărârea definitivă a Fundaţiei, cumpărarea, împachetarea şi transportul materialului.

Vă rugăm, pentru liniştea noastră, să ne scrieţi zilnic din satele în cari lucraţi, informându-ne de mersul lucrărilor.”

Așadar, nu mai stați pe gânduri! Haideți la minunatul muzeu din inima Bucureșilor, pentru a vă întâlni cu istoria, cu meșteșugurile, cu tradiția!