Un sat din judeţul Alba (aparține municipiului Aiud) înfloreşte la propriu în fiecare an. La Ciumbrud se cultivă peste 100 de soiuri de trandafiri, aproape fiecare casă având propria plantaţie de pe care obţine un venit important. În fiecare an, satul cu cca 1.000 de locuitori produce, atenție, peste 1,5 milioane de fire de trandafir.

Aproape toţi locuitorii din Ciumbrud (pronunțat adesea Cimbrud), un sat aflat la 30 de kilometri de Alba Iulia, se ocupă un adintrecelemai obile ramuri ale grădinăritului- cultivarea trandafirilor.

Florile dar şi dulceţirile şi siropurile făcute din petalele trandafirilor, se vând nu doar în țară, dar și peste hotare: în Polonia, Ungaria şi Italia. Ca să nu mai vorbim de turiștii care vizitează satul și rămân fascinaț nu doar de grădinile înmiresmate, ci și de hărnicia gospodarilor.

 AICI E O BUCATĂ DE RAI! Plantaţiile de trandafirii colorează vara dealurile în zeci de culori şi împrăştie până departe parfumul delicatelor flori. Sunt grădini în care cresc peste 45 de soiuri de trandafiri pe un singur hectar. Anual de la Ciumbrud pleacă peste 1,5 milioane de fire de trandafiri să înfrumuseţeze parcurile şi curţile clienţilor. La sfârşitul lunii iunie localnicii organizează în fiecare an şi o sărbătoare a trandafirului denumită Ziua Rozelor. De asemenea, au înfiinţat asociaţia „Amicii Rozelor“, care le reprezintă şi le susţine interesele.

CAPITALA NEOFICIALĂ A TRANDAFIRILOR

Locuitorii din Ciumbrud trăiesc în prezent din această activitate, care s-a dezvoltat după 1990.

 Întreprinzătorii şi-au făcut firme sau asociaţii familiale. Toţi au contribuit la renumele naţional al satului, drept capitală neoficială a trandafirilor.

Așa cum aflăm de la dna Mihaela Buzneri, Andrei Molnar a fost primul locuitor din Ciumbrud care a plecat la muncă în Ungaria, împreună cu fratele său, la altoit de trandafiri. Se întâmpla la începutul anilor 1990. Ulterior, la întoarcerea în ţară a reuşit să înfiinţeze o cultură proprie ajungând în prezent la peste 80.000 de butaşi de trandafiri pe care îi vinde în special în marile hipermarket-uri din ţară.

 Surse foto: Mihaela Buzneri, Facebook, ziare.com