Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este marcată în fiecare an la 24 martie. Este ziua în care, în anul 1882, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza – Mycobacterium tuberculosis.
Este prilejul cu care anunțăm în fiecare an care este evoluția luptei împotriva acestui flagel care pentru România este o prioritate de sănătate publică. Suntem țara membră UE cu cel mai mare număr de pacienți tratați de tuberculoză. Din fericire cifrele sunt în scă


Din păcate, tot în 2018 s-a înregistrat un număr mai mare de copii diagnosticați cu tuberculoză față de anul precedent.
dere an după an, o arată chiar evoluția incidenței acestei boli urmărită de-a lungul anilor care a ajuns în 2018 la 59.4 la mia de locuitori. Un procent în scădere pentru România, dar de 6 ori mai mare decât în UE.

Oficial, în cursul anului 2018, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 sunt copii. Răspândirea bolii este preponderent în județele din sud și est unde este înregistrată cea mai mare incidență a bolii. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822 de cazuri), Iași (599 de cazuri) și Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri).

Din păcate, tot în 2018 s-a înregistrat un număr mai mare de copii diagnosticați cu tuberculoză față de anul precedent. În ultimii 5 ani au fost înregistrate în două situații (2015 și 2018) mai multe cazuri de copii cu tuberculoză comparativ cu anul precedent. Tuberculoza la copii înregistrează însă o scădere constantă în ultimii ani, România înregistrând în 2018 doar o tremie din numărul cazurilor pe care le înregistram în 2002. 

Dintre toate formele bolii, tuberculoza multidrog rezistentă și extensiv rezistentă (MDR și XDR) sunt cele mai grave deoarece bacilul prezintă rezistență la tratamentul cu antibiotice de linia întâi considerate cele mai eficiente în tratarea tuberculozei. Până și în cazul acestor categorii defavorizate de pacienții se observă o tendință de scădere a numărului de pacienți fiind înregistrate 279 MDR si 33 XDR. 

Rata de succes terapeutic/vindecare pentru cazurile noi și recidive a ajuns la 85% cumulat , în schimb avem o rată de succes mai mică de 46,3% la tratamentul cazurilor MDR/XDR-TB. Rezultatele sunt totuși încurajatoare, România aflându-se în situația în care numărul pacienților cu MDR/XDR-TB care s-au vindecat este în creștere. În 2008 se înregistra un procent de vindecare de 16,3% iar în 2017, procentul a fost de 41,3%.

Potrivit unui comunicat postat pe Programul Național de Control al Tuberculozei/www.facebook.com/ProgramTB/posts/676175526152431?hc_location=ufi ,
pentru România, tuberculoza rămâne o problemă prioritară de sănătate publică.
Concret, în momentul de față, suntem țara membră a Uniunii Europene cu cele mai multe cazuri noi de TBC înregistrate, incidența globală TBC este de 5,5 ori mai mare decât în UE şi de 1,9 ori mai mare decât în Regiunea OMS Europa. Rata prevalenței a scăzut cu 52.1% intre 2004 și 2018. 

Datorită măsurilor luate de Ministerul Sănătății prin Programul Național de Control al Tuberculozei mortalitatea cauzată de tuberculoză e în scădere în România, chiar dacă rămânem încă in fruntea plutonului din UE. 

Rezultatele încurajatoare pe care le înregistrează România nu ar fi posibile fără munca neîntreruptă a medicilor, asistentelor, coordonatorilor județeni, a tuturor specialiștilor din Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. In egală măsură e extrem de importantă munca profesioniștilor din laboratoarele de depistare a tuberculozei. O dată pe an, la 24 Martie le mulțumim tuturor pentru seriozitatea cu care susțin eforturile României împotriva acestui flagel mondial. 
Incă mai avem mult de muncit împotriva acestei bacterii.

IMPORTANT:
Anual, în lume mor 1,3 milioane de oameni din cauza tuberculozei, boală care beneficiază de tratament etiologic. 

O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an. 
Tuberculoza este prima cauză de deces printr-o boală infecțioasă și a 10-a cauză de deces prin orice boală la nivel mondial, o treime din populația globului fiind deja infectată.

Anul acesta, cu puțin înaintea marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, Ministerul Sănătății a anunțat lansarea celui mai amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel național, prin Programul Național de Control al Tuberculozei și Institutul Marius Nasta.

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.
Este vorba despre 3 caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziționate și vor pleca în teren la jumătatea anului. 
În final vor fi 4 caravane împreună cu caravana pilot Edetect, care a început programul de screening din vara lui 2018.. 

Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018 – 2023) și este axat pe prevenirea, screening-ul și diagnosticul tuberculozei (TB), inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 .

Ca simbol al luptei împotriva tuberculozei, Romania se aliniază mișcării It’s Time To End TB inițiată de Stop-TB, ONU motiv pentru care odată cu anunțul privind lansarea programului de screening am iluminat în roșu o clădire simbol a capitalei României, clădirea Ateneului Român.