Compania Națională Aeroporturi București a început procedura de recepție la finalizarea lucrărilor de extindere a platformei de îmbarcare-debarcare nr. 1 de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București.

Investiția a vizat realizarea a patru poziții de parcare pentru aeronave cu litera de cod C (de tip Boeing B737, Airbus A320 sau similare), precum și a instalațiilor necesare operării acestora, obținându-se o creștere a capacității platformei cu aproximativ 10%. Noua parcare a aeronavelor are suprafața de 15.865 mp, iar costul lucrărilor de extindere pentru întreaga zonă a fost de 21.471.180 lei (inclusiv TVA).

Inițial, lucrările au fost demarate la data de 18.03.2019, dar contractul a fost reziliat întrucât executantul nu a respectat clauzele contractuale referitoare la termenul de realizare. Ulterior a fost lansată o nouă procedură de achiziție publică, fiind elaborate expertiza tehnică și documentația necesară, iar în 08.09.2022 au reînceput lucrările la acest obiectiv de investiții, în prezent fiind în curs procedura de recepție.

De asemenea, C.N. Aeroporturi București anunță semnarea contractelor pentru achiziția a trei noi remorchere pentru tractarea-împingerea aeronavelor pe platforma Aeroportului Internațional „Henri Coandă” București. Două dintre remorchere sunt electrice, cu ridicarea jambei de bot a aeronavelor, și pot fi utilizate și remote, prin intermediul unor telecomenzi complexe, putând deservi aeronave cu MTOW de până la 100 tone (Boeing 737, Airbus seria 320, CRJ, Embraer, Fokker, SAAB etc). Valoarea contractului este de 825.000 euro, sumă care include service în perioada de garanție de 4 ani, precum și instruirea și certificarea personalului care operează și întreține utilajele. Al treilea remorcher contractat este dotat cu motor termic și bară de tractare, pentru deservirea aeronavelor mari, cu MTOW de până la 450 tone (Airbus 330, Airbus 340, Boeing 767, Boeing 777, Boeing 747 etc). Valoarea acestui contract este de 616.000 euro (include service în perioada de garanție de 3 ani, dar și instruirea și certificarea personalului care operează și întreține utilajul).

Livrarea tuturor echipamentelor contractate va avea loc în primul trimestru al anului 2024.