Primarul General al capitalei, Nicușor Dan, a participat miercuri, 4 mai, în Parcul Sala Palatului, la ceremonia de inaugurare a monumentului de for public „Martin Luther și Jean Calvin”, eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – MONUMENT.

Edilul a făcut cu această ocazie, următoarea declarație: “Alături de reprezentanții comunităților creștine reformată și luterană, în prezența Viceprim-ministrului Kelemen Hunor, a altor lideri UDMR și a mai multor invitați din străinătate, am fost azi la dezvelirea grupului statuar Martin Luther – Jean Calvin. Ridicarea monumentului dedicat reformei protestante a fost un gest de reparație istorică, el fiind construit lângă Sala Palatului, chiar pe locul fostei Biserici Reformare Maghiare, demolată în perioada comunistă.

Reafirm respectul și deschiderea Primăriei Capitalei față de toate comunitățile etnice și religioase din București și mă bucur că oamenii de confesiuni diverse trăiesc în pace în Capitala României”.

Alături de Primarul General, la ceremonie au mai participat Kelemen Hunor, Vicepremier al Guvernului României, Kató Béla, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Reinhard Guib, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină, Gabriel Cazacu, preot paroh al Mănăstirii Cașin, Arthur Mattli, Ambasadorul Elveției, Nemeth Zsolt, Președintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Szegedi László Tamás, Episcop Vicar, Zikeli Daniel, Episcop Vicar, și Victor Opaschi, Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Monumentul comun, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, aduce un omagiu celor două personalități marcante, cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517-2017), celebrând totodată toleranța religioasă a bucureștenilor.