Pana in urma cu mai putin de jumatate de an, segmentul AeRO era mai putin popular printre investitorii de retail. Companiile listate pe aceasta piata erau considerate ca fiind putin lichide (iar majoritatea chiar asa erau), iar putinele vedete – Bittnet Systems, Life is Hard sau Transilvania Broker – erau privite ca niste companii mici, riscante. Se pare insa ca pandemia a schimbat jocul si, odata cu listarea, in ultimele 12 luni, a catorva companii antreprenoriale pe care investitorii le-au considerat foarte atractive, precum Norofert S.A., 2Performant Network, Safetech Innovations, Agroland sau MAM Bricolaj, lucrurile au inceput sa se miste.

Piata AeRO a fost foarte efervescenta la inceputul anului 2021, randamentele spectaculoase, chiar si de 100% in doar 2 luni, atragand atentia celor interesati de investitii pe Piata de Capital.

Prezent in cadrul evenimentului „The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim”, Stefan Muscociu (Specialist Business Development si Marketing Bursa de Valori Bucuresti) spune ca acest nou suflu nu este o intamplare, ci rodul muncii tuturor partilor implicate in Piata, din ultimii ani:

„Acum vedem rezultatele muncii din anii anteriori. Doar anul acesta avem deja 3 listari de actiuni si 2 de obligatiuni. Urmeaza inca aproximativ alte 20 de listari, atat de actiuni cat si de obligatiuni, in acest an. Companiile se afla, in acest moment, in diferite etape pana la listare, de la caz la caz. In 2019 si 2020 am mers cu motoarele turate la maxim. Am avut aproape 40 de emisiuni listate de obligatiuni si 4 companii listate cu actiuni.

Ca numar de listari, cred ca pe piata AeRO va fi mai bine decat anii anteriori. Noi in anii anteriori am continuat toate demersurile pentru atragerea de noi companii. Rezultatele se vad, vedem si interes din ce in ce mai mare. Eu cred ca, cel putin din punct de vedere al numelor noi care vor veni in piata, vom merge din ce in ce mai bine.”.

Musgociu a vorbit si despre listarile care vor urma. Acesta spune ca, in acest an, se pregatesc nu mai putin de 20 de companii care doresc sa vina la bursa cu actiuni si obligatiuni: „Ar fi 11 listari de obligatiuni si 9 de actiuni, spune Musgociu. Impreuna cu brokerii, pregatim urmatoarele listari. Avem companii din tehnologie, dezvoltatori de jocuri (Firebyte – n.r.), imobiliare, servicii conexe de utilitati, o sa vina si o companie de curierat cu obligatiuni, vom avea si bijuterii si ceasuri. Se diversifica gama de instrumente in care poti investii si de companii care emit astfel de instrumente.

Probabil de Firebyte ati auzit toti. Se pregateste pentru listare Bonas – e un procesator de lactate din Cluj -, Vifrana (producator de vinuri eco – n.r.) s-au anuntat. De la Roca Investments am vazut o interventie in care Rudolf Visental vorbea despre o potentiala emisiune de obligatiuni, ceea ce pare destul de interesant – sa investesti intr-un vehicul care investeste, la randul lui in alte companii. Si la Life is Hard am vazut o decizie privind intentia unei emisiuni de obligatiuni. Mai sunt cateva companii cu care suntem inca in discutii, insa nu pot sa va da inca numele pana nu anunta acestea in mod public, fiind vorba de plasamente private”.

Se pare ca puterea exemplului a facut ca, in acest moment, multe companii antreprenoriale sa se uite cu interes catre Piata de Capital: „Daca un prieten, un amic isi listeaza compania, ceilalti incep sa aiba mai multa incredere in ideea de a veni pe bursa, explica Stefan Musgociu. Sunt mai receptivi. Si cred ca aici este doar o chestiune de exemplu. Sunt antreprenori care au spart gheata, care au dus business-ul undeva mai departe, deruleaza runde de finantare prin emisiuni de obligatiuni. E bine sa mai investesti si in companiile mai mici, pentru ca sunt companii de crestere si cu siguranta o sa vezi cresteri mai mari decat pe companiile mature. Se schimba mentalitatea, avem investitori noi…”

In ceea ce ii priveste pe cei 12.000 de investitori noi de retail, care au intrat pe Piata de capital in ultimul an, Musgociu spune ca este si un efect al faptului ca in piata sunt foarte multi bani, iar dobanzile bancare sunt foarte mici. Si atunci, o parte din populatie se indreapta catre investitiile cu randamente superioare: „Piata <<balteste>> de bani. Bani sunt si in sistemul bancar, depozitele populatiei au ajuns la 160 miliarde de lei si continua sa creasca. Dobanzile sunt mici. Automat, oamenii incep sa caute produse noi in care sa investeasca, sa <<isi puna banii la lucru>>. Si investitorii de la BVB sunt ceva mai atenti cum isi administreaza banii, iar asta am vazut-o anul trecut cand, la inceputul anului era unele corectii pe piata, apoi a urmat luna martie cand ma uitam si ma gandeam, ca investitor… si acum ce fac? Insa multi au demonstrat o maturitate in felul in care isi administreaza banii. Si acesti bani din depozite, macar o parte dintre ei ii vom vedea ca incep sa se indrepte catre Bursa”.

Programul de finantare a Statului Roman prin intermendiul emisiunilor de obligatiuni pare sa fi facut mult bine Pietei de Capital: „Un prim pas este programul Fidelis, al Ministerului de Finante, prin care oamenii se familiarizeaza cu Bursa. Din discutiile cu brokerii, am inteles ca saptamanal se deschid conturi noi – numarul ar fi cu 2 cifre”, arata reprezentantul Bursei de Valori Bucuresti.

E bine sa mai investesti si in companiile mai mici, pentru ca sunt companii de crestere si cu siguranta o sa vezi cresteri mai mari decat pe companiile mature. Se schimba mentalitatea, avem investitori noi…

Listarea la Bursa le-a adus companiilor si avantaje, in relatia cu Statul Roman: „Din discutiile cu unul dintre antreprenorii care au listata compania la Bursa, am aflat ca si institutiile Statului se uita altfel la aceste societati”, concluzioneaza Musgociu.

Evenimentul The Power Table – Cum arata rezultatele financiare si cum investim a fost organizat cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, 2Performant S.A. si Life is Hard S.A., Evisara.com (Partener tehnic), Financial Intelligence, Finzoom, NewMoney, InvestTenergy, Economistul.ro, Club Economic, Romania Durabila, Bucuresti Business, Prahova Business si Reusita TV (Parteneri media).