180 de artiști vizuali români au răspuns invitației de a înscrie lucrări la Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu”, un program asociat Festivalului Internațional „George Enescu” și derulat în premieră în ediția din 2019.
Tema acestui concurs de artă a presupus transpunerea în limbaj plastic a șase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu. „Impresii din Copilărie”, „Vox Maris”, „Suita Nr. 2 pentru pian”, „Săteasca”, „Șapte Cântece”, „Suita Nr. 3 pentru pian” au fost sursă de inspirație pentru lucrările înscrise în competiție.
Un număr de 132 dintre participanții înscriși la această ediție a Concursului Național de Artă „Imaginile lui Enescu” sunt artiști consacrați, iar 48 reprezintă categoria tinere talente. Cele mai multe lucrări înscrise sunt din București și jud. Ilfov, topul orașelor reprezentate în concurs fiind continuat de Iași, Cluj, Galați, Brașov, Constanța, Timișoara și Bistrița.
Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” deschide o nouă formă de dialog despre opera compozitorului român și este menit să apropie de muzică noi comunități și categorii de public.
„Ne dorim să păstrăm în atenția publicului forța uluitoare a muzicii lui Enescu. Pe de-o parte, avem în Festival artiști de cel mai înalt nivel internațional, propunându-ne viziuni personale asupra compozițiilor lui Enescu. Pe de altă parte, discursul muzical al operelor lui Enescu atinge teme universale care inspiră un dialog dincolo de muzică, este actual și atractiv. Cu ajutorul artiștilor plastici vom “vizualiza” acest univers și ni-l vom face mai accesibil și mai apropiat” – spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional George Enescu.
În perioada următoare, lucrările vor fi evaluate de o Comisie de Selecție a cărei misiune dificilă va fi de a alege 30 de lucrări finaliste. Acestea vor fi notate, în etapa a doua, din perspectiva celor care intră în intimitatea muzicii, prin interpretare, de un juriu format din muzicieni apropiați de opera lui George Enescu.
„Deși interpretarea artistică nu trece prin cifre ci prin imaginație și măiestrie, numărul mare de artiști care au ales să se lase inspirați de lucrările lui Enescu arată deschiderea formidabilă pe care această comunitate o are pentru dialog, pentru apropierea de inima publicului. Sunt recunoscătoare pentru această implicare și sper să pornim de aici un bulgăre de zăpadă care să continue abordările multi-disciplinare și să completeze înțelegerea operei enesciene”, spune Mihaela Păun, directorul Expo Arte.
Comisia de Selecție este formată din: Remus Adorian – prof. univ. dr., FAD. Timișoara, Ioan Sbârciu – prof. univ. dr., UAD Cluj-Napoca, Eugen Al. Gustea – prof. univ. dr., UNArte București, Ioan Gherman – lector univ. dr., FAD Timișoara, Olimpia Bera – lector univ. dr., UAD Cluj-Napoca.
Juriul muzical este format din: Gabriel Bebeșelea – dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Tiberiu Soare – dirijor al Operei Naționale, București, Alexandru Tomescu – violonist, București, Remus Azoiței – violonist, profesor la Royal Academy of Music, Londra, Josu de Solaun – pianist, New York.
Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” este un proiect inițiat de Artexim, în parteneriat cu Expo Arte și implementat cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.
Premiile Concursului, rezultate în urma jurizării lucrărilor, în ordinea mediilor obținute sunt:
1. Premiul „Imaginile lui Enescu” 2019: 1.000 euro,
2. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Artist Consacrat: 500 euro
3. Premiul la secțiunea Pictură – categoria Tinere Talente: 500 euro
4. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Artist Consacrat: 500 euro
5. Premiul la secțiunea Grafică – categoria Tinere Talente: 500 euro.
Cele 30 de lucrări selectate în ordinea mediilor în concurs vor fi expuse și promovate în format digital, tip galerie de imagini, pe site-ul Festivalului Internațional „George Enescu” (https://www.festivalenescu.ro/), precum și expuse fizic în cadrul expoziției „Imaginile lui Enescu”.