Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, 19 iunie 2021, în marja participării la Forumul Diplomatic de la Antalya, o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe din Republica Polonă, Zbigniew Rau.

Cei doi miniștri au subliniat caracterul excepțional al dialogului bilateral, reconfirmat recent și prin vizita Președintelui Republicii Polone în România, la invitația Președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, a fost apreciată coordonarea frecventă și de substanță la nivelul ministerelor afacerilor externe.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său polonez, Zbigniew Rau au evidențiat, totodată, soliditatea Parteneriatului Strategic Bilateral, pus în valoare și de ședința comună de guvern, preconizată pentru toamna anului 2021.

De asemenea, cei doi demnitari au avut un schimb aprofundat de opinii pe subiecte de actualitate ale agendei de securitate internaționale și regionale, în special ca urmare a participării la recentul Summit al NATO și după Summitul Biden-Putin.

În acest context, cei doi miniștri au discutat cu accent pe situația de securitate de pe Flancul Estic și de la Marea Neagră, fiind reliefată importanța continuării coordonării pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu și omologul polonez au discutat despre prioritățile comune din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, inclusiv proiectele Rail2Sea și Via Carpathia. Au salutat în acest sens, apariția într-o publicație americană a unui editorial comun, semnat de cei doi miniștri, pe această temă (https://www.mae.ro/node/55929).

Întrevederea a prilejuit și discuții cu privire la continuarea cooperării în cadrul formatului București 9 și în cel al trilateralei România-Polonia-Turcia, cu accent pe rezultatele celor mai recente reuniuni găzduite de România.