„Bună ziua. Este bine să ne mai întâlnim şi în astfel de momente, deşi e dificil, pentru că ştiu prin ce am trecut anul trecut. Imi aduc aminte că, acum un an, când a început pandemia sau când începeam să luăm acele masuri, nu prea știam exact ce se va întâmpla și au urmat două luni de zile în care economia a fost total închisă. Au fost momente foarte dificile, pentru că, pe de-o parte, voiam să menținem capacitatea de producție funcțională, pe de altă parte cum plătești pentru capacitatea de producţie să rămână  funcțională? Şi atunci trebuia să facem un singur lucru: să arătăm tuturor investitorilor de pe piețele de capital, internaționali sau locali, că avem un plan foarte bun de a redresa economia, de a o scoate din această situație de criză.

Cred că i-am convins pe investitori anul trecut și am reușit să păstrăm ratingul României, în acea perioadă dificilă, am reuşit să finanțăm un deficit la dobânzi din ce în ce mai mici, ceea ce a arătat încredere în acele măsuri; am reușit să avem două emisiuni de succes către populație, pe FIDELIS, și chiar și în euro, sume record – un miliard de euro a fost a doua-  și toate acestea ne-au arătat că  am luat măsurile bune.

Omenii au avut încredere în măsurile pe care le-a luat acel guvern. Iar confirmarea cifrelor, confirmarea realității a venit când am primit cifrele pentru creșterea economică pe tot anul trecut, estimările din acest moment, care au fost mai bune decât orice estimări ale oricărui specialist, chiar și ale noastre și, în trimestrul 4 anul trecut, când Europa trecea prin alte perioade de lockdown, România a avut cea mai mare creștere economică. Toate acestea s-au întâmplat pentru că am reușit să punem la punct un plan care a câștigat încrederea investitorilor și cred că acest lucru a fost cel mai important anul trecut; cel mai important pentru un guvern este să câștige încrederea investitorilor. E foarte greu de câștigat această încredere, e foarte ușor de pierdut. Continuăm în aceeași direcție și anul acesta. Bineînţeles că provocarea majoră, anul acesta, este campania de vaccinare. Până acum, România, împotriva tuturor celor care nu ne dădeau șanse, are o campanie de vaccinare de succes. Suntem, în Uniunea Europeană, pe locul 3 în ceea ce priveşte numărul de persoane care au fost vaccinate total cu două doze și, la nivel global, suntem pe locul 7. Nu cred că a existat cineva care să dea această variantă înainte, când a început campania de vaccinare. Nu se gândea nimeni că România va avea o campanie de vaccinare de succes, dar, exact ca anul trecut, ne facem temele, luăm un plan și îl îndeplinim.

Nu în ultimul rând, eu am făcut o promisiune anul trecut și mulţi au spus că e o promisiune campanie – nu, nu a fost promisiune de campanie – am aprobat în Guvern proiectul de lege care s-a dus în Parlament pentru a elimina acel populism, adoptat anul trecut, în plină campanie electorală de coaliţia majoritară socialistă, prin care companiile de stat din România nu puteau să mai acceseze capital de pe piața de capital. Am eliminat acest lucru pentru că avem nevoie de a reforma companiile de stat, avem nevoie de investitori străini, avem nevoie de investiții – nu putem să susținem de la buget acest efort de reformă -, și avem nevoie și de tehnologie și know-how-ul investitorilor străini. Așa că, acel proiect de lege este în Parlamentul României, va fi aprobat în curând și vom face exact ceea ce am spus: vom atrage investitori străini pentru ca, împreună, să reformăm economia. Sunt 30 de ani pe care i-am pierdut, dar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid.

Vă mulțumesc și felicitări pentru tot ce ați făcut şi ce faceți pentru români”. 

Declarațiile au fost făcute de premierul Florin Cîțu azi, în cadrul evenimentului „Performerii anului”, organizat de Bursa de Valori București.