În imagine: 1930 Primul cămin de ucenici din București (Posibil pe strada Anastasie Panu)

În cartea de telefoane din 1937, sunt menționate Căminul de Ucenici din Arte Grafice-str.Anastasie Panu nr.41, Căminul de Ucenici Obor-Bd.Gării de Est (azi, Școala Gimnazială ”Ferdinand I”) și Căminul de Ucenici Industriali din Calea Șerban Vodă nr.278.În Monitorul Oficial nr.211 din 13 septembrie 1944, ele apar numerotate de la 1 la 3, în ordinea de mai sus, ultimul având și numele ”Petru Poni”.

Probabil că cel din imagine este cel aflat pe strada Anastasie Panu, din zona Dudești (pe fațadă se observă denumirea ”Căminul de Ucenici nr.1).

Așa cum aflăm de la dl Cătălin Paraschiv, în București mai exista și Căminul de Ucenice ”Principesa Maria” din strada Povernei, în prezent unul din cele două sedii ale SNSPA.

Ucenicii… Tinerii aceia care, prin alte vremuri, munceau cu sârg, dornici să învețe o meserie, să-și câștige cinstit traiul…

UCENIC: Sensul acestui cuvânt poate fi mai bine înțeles prin intermediul termenului de discipol care vine din latinescul discipulus—elev, din discere, a învăța, ceea ce denotă o învățare disciplinată de la cineva. Din discipline: pregătire care dorește să ducă la o anumită abilitate sau la un anumit comportament, pregătire care în special duce la o îmbunătățire morală sau mentală. Purtarea controlată vine dintr-o pregătire în disciplină, din auto-control.

sursa foto: Cornel Dușescu