Ministrul Energiei, veste excelentă:„Astăzi vă împărtășesc o nouă veste excelentă: România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare. Vestea este și mai îmbucurătoare prin faptul că finanțarea reprezintă cea mai mare sumă acordată unei țări din totalul celor 10 state membre care au primit bani, respectiv 37% din totalul fondurilor pentru România!

Este încă o dovadă că investițiile planificate la Ministerul Energiei sunt relevante atât pentru România, cât și pentru întreaga regiune europeană.

Fondul pentru Modernizare sprijină investițiile în sistemele energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Banii obținuți pentru România vor merge înspre dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei, a reabilitării/modernizării rețelelor de termoficare, a rețelei de transport a gazelor naturale, precum și în trenuri noi. De asemenea, suma include și finanțarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferență. Prin oferirea unui mecanism de sprijin financiar de operare, stabil și previzibil, se creează un mediu atractiv pentru investitorii din domeniul energiei, stimulând astfel investițiile în proiecte de energie verde și tehnologii eficiente din punct de vedere energetic.

Scopul final rămâne cel asumat: să oferim românilor energie sigură, la prețuri corecte, și curată. În doar 12 luni de mandat, investițiile finanțate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare și PNRR au depășit în total 25 de miliarde de euro — record absolut. Acest lucru demonstrează angajamentul nostru deplin de a plasa România în rândul principalelor puteri energetice din Europa.

Deviza mandatului meu rămâne „investiții, investiții, investiții.” Vom continua să lucrăm în același ritm intens, concentrându-ne mai departe pe promovarea inițiativelor pentru autoconsum, stocarea energiei în baterii și modernizarea rețelelor de energie și termoficare. Încurajez atât sectorul privat, cât și pe cel public să acceseze finanțări nerambursabile pentru proiecte de eficiență energetică”, a conchis Sebastian Burduja.