„Fotografia este o oglindă înzestrată cu memorie” (Hacob Paronian)

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România.
.
Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România, aceasta fiind ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
Născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare, Carol Popp de Szathmary a studiat o perioadă la seminarul teologic la Blaj, dar apoi a plecat să studieze… pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții.

Este, firește, foarte important patrimoniul fotografic românesc. Pentru imboldul de a ne întoarce noi înșine la rădăcini (cât ne este de necesar!!!), de a ne hrăni din ceea ce ne-a lăsat moștenire trecutul, dar și pentru cei care vor să ne cunoască să afle despre noi și să vadă cum este, de fapt sufletul, originea, simțirea și cultura noastră, cum ne sunt amintirile și… aspirațiile.
Fotografia e, în sine, un izvor, o carte vie despre viață, tradiții, speranțe, atitudini, cultură… și, să fim sinceri, din punctul ăsta de vedere, Sibiul are ce arăta. A avut încă din secole trecute mari artiști fotografi și oameni pasionați de arta care…. imortalizează istoria și… chiar sentimentele… Și pentru că aici tradiția se păstrează, pe lângă un imens tezaur fotografic există și azi mulți fotografi talentați și oameni acre cred cu tărie că FOTOGRAFIA poate grăi generațiilor…

Important de știut, acest adevărat pionier al fotografiei, Carol Popp de Szathmary a realizat o bogată colecție de chipuri militare. Adevărate… lecții de istorie! La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Carol Popp de Szathmary semnează portretul generalului rus Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista “The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.
A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.
Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).
În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii zece fotografi din Europa. A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut premiul II. A murit la 3 iunie 1887.

*Ar trebui să știm…
La Sibiu, undeva în Piața Mare, a functionat atelierul fotografic al lui Theodor Glatz (născut de fapt, la Viena, la 10 decembrie 1818, fiind fiul unui pictor vienez celebru), de altfel, primul atelier fotografic din Sibiu şi din Transilvania, mutat aici in 1870 din Piata Mică unde funcționa din 1855. Unele dintre fotografiile sale aveau să fie premiate cu medalii de aur și onoruri de top în 1867 la Paris, Hamburg, 1868, Viena 1873 sub semnătura Glatz.
Aşa cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop, Glatz a studiat la Academia din Viena între 1837 și 1840. Profesorul său a fost pictorul Josef Mosmer. După studii, se plimbă prin mai multe localități și în cele din urmă este angajat în 1843 ca profesor de desen la școlile patronate de Biserica Evanghelică din Sibiu, printre care și la actualul Colegiu Național Samuel von Brukenthal.
După moartea lui Glatz în 1871 (n.r. Fotografia cu ciobănașul, realizată în atelierul său), atelierul este preluat de Kamille Asboth (1838 – 1908), nepoata lui Glatz, de la care este cumpărat de Emil Fischer în 1897. După 4 ani Fischer mută atelierul în str. Bălcescu nr. 1-3.
(sursa patrimonu.sibiu.ro)

foto: Facebook, wikipedia.org, Răzvan Pop