Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), for înfiinţat în anul 1992 şi care este o confederaţie patronală reprezentativă la nivel national pentru IMM-uri, a lansat Programul de Guvernare al mediului de afaceri. Acesta cuprinde o serie de propuneri care vizează dezvoltarea acestui sector vital al economiei naționale, în multe domenii de activitate, dar și o mai bună reprezentativitate a acestora la nivel decizional.

„IMM-urile din România trebuie să crească mai mult şi mai repede, prin susţinerea primită din partea programelor cu finanţare din fonduri europene în special şi în domenii care se regăsesc în economia viitorului. Susţinerea angajaţilor pentru recalificare în domeniile economiei digitale şi ale profesiilor bazate pe folosirea tehnologiei informaţiei este, de asemenea, necesară”, a precizat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Viziunea mediului de afaceri se bazează pe patru piloni:

*crearea unui ecosistem de afaceri capabil să facă faţă provocărilor viitorului: digitalizarea, tranziţia către o economie verde, concurenţa pe pieţele internaţionale

*resurse umane calificate şi cu competenţe în tehnologia informaţiei

*susţinerea iniţiativelor antreprenoriale

*digitalizarea relaţiei mediul privat – administraţia publică.

CNIPMMR mai propune ca doi dintre membrii Executivului să aibă funcţia de viceprim-ministru pentru domeniile economic şi social, având în coordonare ministerele cu competențe în domeniile respective.

Ca măsură instituțională, CNIPMMR propune înființarea Ministerului Antreprenoriatului Comerțului și Digitalizării. Acesta ar urma să asigure dezvoltarea politicilor de susținere a IMM-urilor, atragerea de investiții, promovarea exporturilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat.

O altă măsură este înglobarea într-un singur loc a tuturor structurilor de finanţare ale antreprenoriatului: Programele naţionale pentru IMM-uri; Programele de tip ajutor de stat; Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii; Fondul Român de Contragarantare; Banca pentru IMM-uri; etc.

Programul complet il gasiti aici: