Cu ocazia discuțiilor la nivel înalt purtate cu prilejul vizitei în România, în ianuarie 2018, a Prim-Ministrului Japoniei (de la acea vreme), Dl. Shinzo Abe, s-a convenit consolidarea relațiilor bilaterale în vederea realizării unui Parteneriat Strategic între Japonia și România.


În octombrie 2019, cu prilejul participării la ceremonia de încoronare a Maiestății Sale Împăratul Japoniei, Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit din nou cu Prim-Ministrul Shinzo Abe. În cadul discuțiilor, cei doi au confirmat promisiunea făcută cu un an înainte și au căzut de acord să adâncească colaborările bilaterale în diverse domenii, în vederea realizării Parteneriatului Strategic.

De asemenea, au convenit sărbătorirea în anul 2021, când se împlinesc 100 de ani de la stabilirea Legației României la Tokyo, a Centenarului relațiilor diplomatice dintre Japonia și România.

În anul 2021 sunt programate nu numai lansarea Parteneriatului Strategic, ci și schimburi bilaterale care includ vizite ale unor oficialități, precum și o serie de manifestări culturale de amploare.

1. Istoria relatiilor bilaterale dintre Japonia si Romania


 1902 ES Dl. Makino, Ministru extraordinar si plenipotentiar al Japoniei la Viena, a trimis o scrisoare exprimand dorinta stabilirii relatiilor diplomatice intre Japonia si Romania, adresata ES Dl. Ghica, Ministru extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Viena

 1917 Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a hotarat deschiderea la Tokyo a Legatiei Romaniei

 1921 Ministrul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei soseste la post la Tokyo

 1922 Ministrul extraordinar si plenipotentiar al Japoniei soseste la post la Bucuresti

 1944 Intreruperea relatiilor diplomatice

 1959 Reluarea relatiilor diplomatice. Romania il numeste pe Dl. Pavel Silard Ministru Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Japonia (cu resedinta la Jakarta), iar Japonia il numeste pe Dl. Suemitsu Kadowaki Ministru Extraordinar si Plenipotentiar al Japoniei in Romania (cu resedinta la Moscova).

 1964 Ridicarea nivelului relatiilor de la Legatie la Ambasada

2. Relatille dintre Japonia si Romania

Intre Japonia si Romania exista o relatie de prietenie traditionala. Acest lucru se datoreaza faptului ca Japonia si Romania sunt la o mare distanta una de alta, din punct de vedere geografic, asa incat nu au fost confruntate cu acele probleme care apar in mod obisnuit intre doua tari vecine. Mai mult, Japonia este perceputa in Romania ca fiind o tara asiatica foarte puternica din punct de vedere economic, care a realizat o remarcabila revenire economica dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. De asemena, produsele electronice si masinile produse in Japonia sunt foarte apreciate in Romania.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Japonia a sprijinit activ procesul de democratizare in Romania si trecerea la o economie de piata, fiind foarte apreciata din acest motiv de catre poporul roman. Dupa aderarea Romaniei la NATO si UE, Japonia si Romania au colaborat strans in probleme regionale si globale, ca parteneri importanti care impartasesc aceleasi valori fundamentale ca: democratie sau drepturile omului.

Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania, in anul 2009, au avut loc mai multe evenimente, inclusiv vizita Altetelor Lor Printul si Printesa Akishino, in Romania, si vizita la Constanta a trei nave-scoala apartinand fortelor de autoaparare japoneze. De asemenea, in martie 2010, a avut loc vizita in Japonia a E.S. Traian Basescu, Presedintele Romaniei, insotit de doamna Maria Basescu.

Dupa Marele Cutremur din Estul Japoniei, produs in martie 2011, am primit un sprijin deosebit din partea Guvernului Romaniei si a poporului roman, iar la ceremonia de comemorare a unui an de la acest cutremur au participat E.S. Traian Basescu, Presedintele Romaniei si doamna Maria Basescu.

In luna februarie 2013, E.S. Dl. Titul Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei a efectuat o vizita oficiala in Japonia, la invitatia Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei, Dl. Fumio Kishida. Cu aceasta ocazie, au avut loc convorbiri oficiale si o cina oficiala, iar cei doi ministri au semnat „Declaratia comuna privind Parteneriatul Reinnoit dintre Japonia si Romania”.