Geriatria studiază bolile care au o probabilitate mai mare de a se manifesta odată cu înaintarea în vârstă. Conform acestei specializări, cele mai frecvente afecțiuni asociate înaintării în vârstă sunt:

1.  Afecțiunile cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare sunt in top 5 al principalelor cauze de deces la nivel mondial. Cea mai des întâlnită problemă este boala coronariană, care constă în îngustarea arterelor care asigură irigarea cu sânge a mușchiului cardiac.

Hipertensiunea și hipercolesterolemia, netratate, contribuie la apariția bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare [1].

2.  Bolile cerebrovasculare

Accidentul vascular cerebral survine atunci când irigarea cu sânge a unei zone de creier este întreruptă din cauza afectării vaselor de sânge. Este o afecțiune considerată gravă deoarece, în absența oxigenării, celulele nervoase mor foarte repede.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale:

  • Tipul ischemic, când irigarea cu sânge este întreruptă, cel mai adesea din cauza unui cheag de sânge sau a unui fragment de aterom care blochează diametrul unui vas de sânge;
  • Tipul hemoragic, când un vas de sânge se rupe, iar la nivelul creierului se produce o hemoragie [2].

Accidentul vascular cerebral poate determina deces sau o dizabilitate severă, în funcție de localizare și de gravitate.

3.  Hipertensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă forța pe care sângele o exercită asupra pereților arteriali în timpul contracției cardiace. Ea scade în timpul somnului sau atunci când te odihnești și crește în perioadele de stres sau de agitație. Pe de altă parte, înaintarea în vârstă se asociază în mod firesc cu o tendință de creștere a tensiunii arteriale.

Hipertensiunea esențială poate determina probleme severe la nivelul inimii, al sistemului circulator, rinichilor și are, în general, efecte negative în întregul  organism [3].

4.  Cancerul

Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru orice tip de cancer este vârsta. Societatea Americană pentru Cancer demonstrează că 77% din totalul cancerelor apar la persoane cu vârsta mai mare de 55 ani. În Canada, principala cauză de deces la bărbați și femei este cancerul [1].

5.  Diabetul tip 2

Diabetul este o afecțiune care interferează cu modul în care organismul folosește glucoza. Diabetul de tip 1, denumit și diabet juvenil, se manifestă la persoane mai tinere de 30 ani și reprezintă forma mai rară a bolii.

Diabetul de tip 2 devine frecvent după vârsta de 45 ani și este determinat de creșterea rezistenței la insulină. Glicemia crescută determină, la rândul ei, probleme grave de sănătate: infarct, accident vascular cerebral, afectarea filetelor nervoase (neuropatia diabetică), insuficiență renală, orbire.

Adoptarea unui stil de viață sănătos (sport, alimentație sănătoasă, scădere în greutate până la un indice de masă corporală adecvat) contribuie la menținerea glicemiei într-un interval normal [1].

6.  Boala Parkinson

Parkinson este o afecțiune manifestată prin tremor, rigiditate articulară, pierderea controlului asupra mișcărilor voluntare. 75% dintre cazuri debutează după 60 ani, dar vârsta este doar unul dintre factorii de risc. Boala Parkinson este mai frecventă la bărbați decât la femei și este determinată de o combinație de factori genetici și de mediu, inclusiv expunerea la o serie de toxine. Traumatismele craniene par să aibă și ele un rol [1].

7.  Demența, inclusiv boala Alzheimer

Demența senilă reprezintă pierderea treptată a funcțiilor creierului și se poate manifesta prin pierdere de memorie, schimbări de dispoziție, confuzie, dificultăți de comunicare sau luarea unor decizii greșite și social inacceptabile din partea unei persoane cu discernământ. Există mai multe tipuri de demență, boala Alzheimer fiind doar una dintre ele.

Deși numărul cazurilor de demență crește odată cu înaintarea în vârstă, boala nu este considerată a fi o parte normală a procesului de îmbătrânire [2].

8.  Boala pulmonară obstructivă cronică

BPOC este descrisă ca o reducere a fluxului de aer la nivel pulmonar ca urmare a inflamării căilor respiratorii, îngroșării pereților alveolari și supraproducției de mucus. Boala afectează mai frecvent persoanele care au împlinit 65 ani și, deși nu poate fi vindecată, poate fi tratată și, mai important, prevenită.

Principala cauză a BPOC este expunerea la iritanți pulmonari de tipul fumului de țigară sau al substanțelor chimice [2].

9.  Osteoartrita

Osteoartrita este o boala degenerativa articulara, mai frecventă în rândul femeilor și care apare mai des în contextul vârstei înaintate. Genetica, obezitatea și leziunile articulare sunt cei mai importanți factori de risc.

Osteoartrita se tratează cu antiinflamatoare, dar impune și schimbarea stilului de viață: scădere în greutate, exercițiu fizic, fizioterapie [3].

10. Osteoporoza

În osteoporoză, se pierde din masa osoasă, ceea ce duce la fragilizarea scheletului. După vârsta de 65 ani, toate femeile ar trebui să treacă printr-un proces de screening, în vederea instituirii la timp a tratamentului care să prevină fracturile.

Conform unor statistici, până la 50% dintre femeile  și până la 27% dintre bărbații de peste 50 ani ajung să sufere o fractură din cauza osteoporozei. Fractura de șold, în mod special, reprezintă o problemă severă pentru adulții în vârstă, determinând pierderea mobilității și a independenței. 25% dintre aceste cazuri decedează în termen de un an de la producerea fracturii [1].

Vârsta aduce cu sine o serie de probleme de sănătate care nu pot fi contestate, dar care pot fi, multe dintre ele, prevenite sau controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Prevenția este extrem de importantă, motiv pentru care controlul periodic la medic este recomandat.

Bibliografie:

  1. Basaraba, Sharon. “Common Age-Related Diseases and Conditions.” Verywell Health, Verywell Health, 24 Oct. 2012, www.verywellhealth.com/age-related-diseases-2223996, accesat la 23.11.2022;
  2. Jaul, Efraim, and Jeremy Barron. “Age-Related Diseases and Clinical and Public Health Implications for the 85 Years Old and over Population.” Frontiers in Public Health, vol. 5, no. 335, 11 Dec. 2017, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2017.00335/full, 10.3389/fpubh.2017.00335, accesat la 23.11.2022;
  3. WHO. “Ageing and Health.” Www.who.int, 5 Feb. 2018, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health#:~:text=Common%20conditions%20in%20older%20age, accesat la 23.11.2022.