„Cu mândrie primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României (…) Să trăiască iubita noastră Românie!” – Regele Carol I, 10 mai 1881
La mulți ani, România!
Nimic fără Dumnezeu!

Ziua Regelui sau Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 18661916 și 19181947. Era sărbătorită la 10 Mai. O zi cât o mare și frumoasă lecție de istorie pentru toate generațiile.

În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României.

Ziua Regelui sărbătorea și proclamația de independență a Senatului României față deImperiul Otoman, proclamație care a avut loc la 10 mai 1877, marcând astfel și începutulRaăboiușui de Independență al României.

Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a Regelui Carol I, România devenind regat.

Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

Legea nr. 103 din 14 mai 2015 hotărăște (art. 1) că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” prin organizarea de manifestări cultural-artistice. În textul actului normativ nu apare explicit denumirea sărbătorii, dar în media e denumită „Ziua Regalității”.

*Familia Regală a României sau Dinastia Română (numită uneori și „Casa Regală a României”, însă denumirea generează confuzii) este o instituție regală ce desfășoară, în numele României, activități publice de reprezentare a națiunii. Ea este formată din membri anume desemnați ai familiei Reginei, în succesiunea lor dinastică. Activitățile de reprezentare a națiunii au loc cu respectarea prevederilor unui document juridic special, intern, numit Statut al Familiei (în prezent, documentul poartă denumirea oficială de Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României).

Familia Regală a României coboară, în linie genealogică directă, din Familia Imperială de Hohenzollern-Sigmaringen (familia din care făcea parte cel mai recent împărat al Germaniei, Wilhelm al II-lea) și este înrudită cu toate marile familii regale europene: Britanică (dinastia de Windsor), a Spanieia Danemarceia Grecieia Franței (Bourbon) și Familia Imperială a Rusiei (Romanov).

foto: ziare.com