„Să ne urăm un an bun, trebuie să vină un an bun, sunt sigur că va fi şi ne va aduce împlinirea visurilor pentru care am luptat şi am suferit“-Regele Ferdinand, 1 ianuarie 1918.
Acum 102 ani, ultima provincie românească, Transilvania, în cadrul Adunării Naționale de la Alba Iulia decreta, conform art. I al Rezoluției, hotărârea unirii cu Regatul României: ”Adunarea Națională a românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a teritoriilor locuite de ei cu România”.
În aceiași zi, 18 noiembrie/1 decembrie 1918, suveranii României, Regele Ferdinand și Regina Maria au intrat triumfători în Capitala țării: ”Ne întorceam cu România Mare, ca regele și regina tuturor românilor”. La 19 decembrie/2 decembrie 1918, la ora 17.00 la Palatul Cotroceni s-a dat un mare ceai pentru ofițerii francezi și britanici ce urmau să plece din România. Tot la Palatul Cotroceni, în ziua de 20 noiembrie/3 decembrie 1918 a fost primită de către suveranii României Mari o delegație de bucovineni condusă de Iancu Flondor. Tot la Cotroceni a fost primită și delegația sosită de la Alba Iulia spre a prezenta guvernului istorica hotărâre de Unire cu România. La data de 22 decembrie 1918/4 ianuarie 1919, a fost primită la Cotroceni și delegația de basarabeni condusă de Pantelimon Halipa.
Ca orice eveniment istoric de mare anvergură, Marea Unire a românilor de acum 102 de ani, a fost rezultatul unui proces îndelungat, cu acumulări cantitative şi calitative, care s-au materializat în momentul când au fost create premisele necesare şi când toată elita românească, alături de marea masă a românilor au acţionat în aceeaşi direcţie, ştiind să exploateze la maxim oportunităţile create la sfârşitul Marelui Război.
Purtați sărbătoare în suflete. Fiți ROMÂNIA prin fapte și gânduri!
Fotografii din patrimoniul Muzeului Național Cotroceni.